Spinkle barn har flere hull i tennene

I den svenske studien hadde de undervektige barna betydelig mer karies enn barna med normal vekt. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
I den svenske studien hadde de undervektige barna betydelig mer karies enn barna med normal vekt. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Ikke la barna spise hva de vil, selv om de er tynne, advarer svensk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undervektige barn har tre ganger så høy risiko for å få hull i tennene som normalvektige barn. Det viser en ny svensk studie omtalt i Dagens Nyheter.

Forskerne bak undersøkelsen har undersøkt tannhelse-journalene til rundt 900 femåringer.

Ny risikogruppe

En av årsakene kan være at foreldrene lar barna spise hva de vil, når som helst på døgnet, på grunn av den lave vekten deres.

Tidligere studier har vist at overvektige barn har større sjanse for å ha hull i tennene, men den sammenhengen ble ikke funnet nå.

– Vi har funnet en risikogruppe vi ikke kjente til før. Innen tannpleien må man bli mer oppmerksom på disse barna, undersøke dem nøye og informere foreldrene slik at de kan gi dem sunn kost, sier Lars Matsson, professor i barnetannpleie på det odontologiske fakultetet ved høyskolen i Malmø.

Kresne barn

De undervektige barna hadde betydelig mer karies enn barna med normal vekt.

– Blant disse små barna vet vi at det finnes de som er kresne og kanskje ikke spiser så mye, og foreldrene blir bekymret. Så de får spise når de vil i stedet og velge hva de vil, og da blir det ofte slikt som er søtt, sier Mattson.

Hans råd til bedre tannhelse er et endret kostmønster, med tre hovedmåltid om dagen og brødskiver til mellommåltid heller enn is og godterier. Matsson fraråder også søt saft, og anbefaler melk istedenfor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden