Politiet blir ikke tiltalt

Politiet blir ikke tiltalt
Politiet blir ikke tiltalt

Ian Tomlinson døde under G20-opptøyene etter å ha blitt slått og dyttet av politiet. Torsdag kom avgjørelsen om at ingen vil bli tiltalt for dødsfallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag opplyste påtalemyndigheten om at det ikke vil bli tatt ut tiltale mot politimannen som slo og dyttet Ian Tomlinson på bakgrunn av motstridende obduksjonsrapporter.

- Etter å ha gransket bevismaterialet har påtalemyndigheten besluttet at det ikke er realistisk å forvente at politimannen som var involvert, kan dømmes for noe lovbrudd, sa Keir Starmer ved påtalemyndigheten torsdag.

Se video av hendelsen øverst.

Ian Tomlinson var en avisselger som uforvarende endte midt i opptøyene i London under G20-toppmøtet i begynnelse av april 2009.

Les mer: Kort tid etter dør Ian

Døde på stedet

The Guardian fikk tilgang til en video av hendelsen uken etter, og viste Tomlinson, som skal ha vært på vei hjem fra arbeid, gå foran en gruppe politifolk med hendene i lommen. Han gjorde ingenting galt, men fikk likevel et slag bak på låret med en batong og et hardt skubb i ryggen av en politimann.

47-åringen gikk rett i bakken, ble hjulpet opp av personer på stedet, men kort tid etter kollapset han og døde på stedet.

I en pressemelding som ble gitt ut samme dag sa politiet at de ble tvunget til å flytte 47-åringen fordi de ble bombardert av gjenstander fra demonstranter. På det tidspunktet hadde Tomlinson sluttet å puste.

Videoen førte til etterforskning

I uttalelsen unnlot de å nevne noe som helst om kontakten mellom Tomlinson og politistyrkene. Neste dag gikk det ut en melding om at han ikke var demonstrant og ikke hadde deltatt i sammenstøtene med politiet, men at han døde av naturlige årsaker.

De hevdet at demonstrantene hadde hindret dem i å foreta gjenoppliving på stedet.

Men så fikk The Guardian tak i videoen fra hendelsen, som førte til at Spesialenheten for politisaker startet etterforskning av saken.

To forskjellige obduksjonsrapporter

Torsdag kom altså den endelige beslutningen fra påtalemyndigheten om at det ikke vil bli tatt ut tiltale mot politiet på bakgrunn av motstridende obduksjonsrapporter.

Den første obduksjonen som ble foretatt viste at dødsårsaken var hjerteinfarkt. Men den andre obduksjonen, som ble foretatt på vegne av Spesialenheten, viste at Tomlinson døde av indre blødning i mageregionen – en skade som kunne kobles sammen med skaden han fikk da han ble angrepet av politiet og falt om.

Fem år siden drapet på Juan

Påtalemyndighetens beslutning kommer på dagen fem år etter en annen politisak som rystet en hel verden. Jean Charles de Menezes ble skutt og drept av politiet på bakgrunn av at de trodde han var en selvmordsbomber. Det viste seg senere at han var uskyldig.

Den gang da kritiserte familien påtalemyndigheten for at ikke tok ut noen tiltale mot noen i politiet.

Det ble besluttet at ingen enkeltindivider ville bli tiltalt for drapet, men politiet ble nødt til å betale en millionerstatning til familien.

Personvernpolicy