Glemt i soningskø, slipper fengsel

En 40 år gammel mann som ble dømt til fengsel i 2003, måtte vente seks år før han fikk sone dommen på tre. Nå slipper mannen å sitte inne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han fikk en narkotikadom på tre års fengsel i Oslo tingrett i 2003, men først i november 2009 ble mannen innkalt til soning. 40-åringen har søkt om benådning og vil få søknaden innvilget, ifølge Dagbladet. Dermed slipper mannen å sitte i fengsel.

Da soningsinnkallelsen endelig kom i november, klagde mannen saken inn for sivilombudsmannen, som konkluderte med at den seks år lange ventetiden representerte et brudd på straffeprosesslovens og påtaleinstruksens regler om at en dom skal sones straks den er rettskraftig.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch innrømmer i et brev til sivilombudsmannen at saksbehandlingen i politi og påtalemyndighet ikke holder mål:

«Riksadvokatens egen gjennomgang, sammen med redegjørelsene fra politi og statsadvokaten, gir ikke svar på om forsinkelsene eller den total mangel på oppfølging i fullbyrdelsesfasen skyldes menneskelig feil eller systemsvikt, eventuelt i en kombinasjon», heter det i brevet.

Riksadvokaten har beklaget overfor 40-åringen på vegne av påtalemyndigheten. (©NTB)

Personvernpolicy