Innrømmer svertekampanje

Orlando Figes gjør full retrett etter å ha svertet sine kollegaers bøker på bokhandelen Amazon.com.
Orlando Figes gjør full retrett etter å ha svertet sine kollegaers bøker på bokhandelen Amazon.com.

Den britiske historikeren Orlando Figes forsøkte å sverte sine kollegaers bøker på internettbokhandelen Amazon. Nå må han betale skadeerstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Dette er den typen bok som får en til å lure på hvorfor den har blitt utgitt i utgangspunktet.» skrev Orlando Figes om en av sine kollegaers bøker. Og slik fortsatte han med å karakterisere felles historikeres utgivelser som «forferdelige» og «pretensiøse». Mens han skrev anmeldelser der han lovpriste egne bøker på verdens største bokhandel på nett Amazon.com.

Orlando Figes er av Storbritannias ledende historikere. Under pseudonymer som «Historian» og «Orlando –Birkbeck» skrev Figes anmeldelsene som fikk kollegaene til å reagere.

Kona fikk skylden

Figes har i lang tid nektet for at det var han som skrev dem. Isteden tok hans kone Stephanie Palmer, en foreleser i juss ved universitetet i Cambridge, på seg skylden.

Figes ble sykemeldt fra en stilling ved University of London og truet akademikere og journalister som hevdet at han hadde skrevet anmeldelsene med rettsforfølgelse.

Får erstatning

Det fikk to av historikerne som hadde blitt svertet på Amazon.com dr Rachel Polonsky og Professor Robert Service til å gå til søksmål mot Orlando Figes.

Nå gjør historikeren full retrett. Han går med på å betale erstatning til de to historikerne for å ha skadet deres rykte og for å ha forårsaket inntektstap for boksalget. Figes har også unnskyldt seg ovenfor sine kollegaer og for å ha gitt feilaktige opplysninger til sin egen advokat.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden