Rømling tatt etter politijakt

Den drapsdømte 27-åringen som var på rømmen i Trondheim onsdag, ble pågrepet i Oppdal ved 22-tiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge politiet var pågripelsen udramatisk og mannen, som er dømt til tvungen psykisk helsevern for Heimdal-drapet, blir transportert tilbake til Trondheim i løpet av kvelden.

– Han ble pågrepet ute i det fri, sør for Oppdal. Vi sirklet ham inn etter blant annet tips fra publikum, sier politioverbetjent Geir-Ole Momyr i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB.

27-åringen kan være psykotisk og blir ansett for å være farlig. Han stakk av klokken 12.10 onsdag da han sammen med pleiere hadde frigang i området Angelltrøa i Trondheim.

Politiet advarte mot at folk skulle gjøre annet enn å varsle politiet om de så ham.

– De skal ikke pågripe ham, de skal informere politiet, sa Momyr til NTB da 27-åringen fortsatt var på rømmen.

Brutalt drap

27-åringen er dømt for å ha drept norsk-somalieren Mahmed Jamal Shirwac i 2008. Shirwac ble funnet i sin egen bil på Heimdal natt til lørdag 23. august etter å ha blitt skutt flere ganger.

Under rettssaken ble det kjent at den nå drapsdømte mannen har ytret seg rasistisk på internett. I et notat politiet fant hjemme hos ham etter pågripelsen kom det fram at han ville «drepe muslimer hvis sjansen byr seg».

Ifølge politiet var det flere funn som tydet på at drapet var rasistisk motivert, og det ble beskrevet som en ren likvidering.

På bakgrunn av dommen i saken opplyste politiet at han kan være farlig.

– Han er farlig i den forstand at det ifølge dommen er fare for nye alvorlige voldshandlinger hvis behandlingen blir avbrutt, sier Momyr til NTB.

Store ressurser

Politiet i Sør-Trøndelag søkte etter mannen med alle tilgjengelige ressurser både i området der han forsvant og andre steder de mener er naturlige. Flere personer ble også avhørt i forsøk på å lokalisere mannen.

Politiet understreker at tips fra publikum var avgjørende for å finne ham.

– Pressen har hjulpet oss. Det har vært avgjørende, sier Momyr.

27-åringen har vært innlagt på på St. Olavs hospitals avdeling Brøset siden han ble dømt for drapet.

– Har han forsøkt å rømme tidligere?

– Ikke meg bekjent, sier Momyr.

Syk

27-åringen er medisinert på grunn av psykoser.

Ifølge advokat John Christian Elden, som forsvarte 27-åringen i straffesaken i 2009, har det gått bedre med ham den siste tiden. At mannen var ute på tur med pleiere, sier noe om hvordan de vurderer mannens psykiske helse.

– Han er ingen kriminell, men var syk for et par år siden. Han har vært frisk den siste tiden og har ingen dom å sone, sier Elden til NTB.

Statsadvokat Bjørn Soknes var aktor i drapssaken mot 27-åringen. Han er sterkt kritisk til sikkerhetsnivået ved Brøset psykiatriske sykehus.

– Dette er et tydelig bevis på at sikkerheten ikke er god nok, sier Soknes til VG Nett.

Kåre Nonstad ved Regional sikkerhetsavdeling Brøset mener imidlertid ikke rømlingen utgjør noen vesentlig fare for publikum.

– Han utgjør en lav risiko for omgivelsene, hevder Nonstad overfor avisen. (©NTB)

Personvernpolicy