Nå kan Kongo-forhandlingene starte

Justisdepartementet tar sikte på å få dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French overført til Norge gjennom forhandlinger med kongolesiske myndigheter. (Foto: Heiko Junge / Scanpix)
Justisdepartementet tar sikte på å få dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French overført til Norge gjennom forhandlinger med kongolesiske myndigheter. (Foto: Heiko Junge / Scanpix)

Fristen for å anke dødsdommen er ute, og Justisdepartementet avventer kun en bekreftelse på at den er rettskraftig før forhandlingene om soningsoverføring kan igangsettes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): 10. juni fikk Tjostolv Moland og Joshua French sin tredje dødsdom i Kongo, i militærdomstolen i Kisangani. Det ble da klart at de ikke ville anke.

– Det er meningsløst med en ny rettssak ettersom vi ikke kan oppnå rettferdighet i denne militærdomstolen, sa forsvareren André Kibambe til AFP etter domsavsigelsen.

Les også: - Moland og French anker ikke dødsdommen

19. juli gikk fristen for anken ut. I prinsippet skal dette bety at dommen er rettskraftig.

– Justisdepartementet har foreløpig ikke fått en formell bekreftelse på at dommen er rettskraftig. Vi vil se på mulighetene for soningsoverføring av de to nordmennene når den er blitt bekreftet, sier senior kommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal i Justisdepartementet til ABC Nyheter.

Les også: UD har avtale med Kongo om forhandlinger

Oppdatering på torsdag

Utenriksdepartementet (UD) bekreftet 24. juni overfor VG Nett at kongolesiske myndigheter hadde sagt seg villige til å forhandle om utlevering og soningsoverføring. Det ble da sagt at en delegasjon ledet av Justisdepartementet skulle reise til Kongo for forhandlinger i august.

Morten Furuholmen opplyser nå til ABC Nyheter at de skal møte Justisdepartementet for en oppdatering torsdag. Han kan foreløpig ikke si noe konkret om planen for arbeidet videre.

Advokat Morten Furuholmen skal møte Justisdepartementet for oppdateringer på torsdag. (Foto: Kyrre Lien/Scanpix)Advokat Morten Furuholmen skal møte Justisdepartementet for oppdateringer på torsdag. (Foto: Kyrre Lien/Scanpix)

– Vi bare avventer nå og ser hva de har forberedt.

Furuholmen sier at det også er oversendt benådningsbrev til UD og andre respektive myndigheter.

Moren til Joshua French, Kari Hilde French, skriver på nettsiden til støtte French og Moland at det måtte gjøres noen endringer i det opprinnelige benådningsbrevet. Et siste utkast er nå oversatt til fransk og undertegnet av begge de dødsdømte.

Hun skriver også at de har fått vite at norsk og britisk UD skal samarbeide tett i tiden som kommer.

Ingen selvfølge

Kari Hilde French tar det ikke for gitt at Justisdepartementet klarer å få guttene utlevert med det første.

Moren til Joshua French, Kari Hilde French, håper norske myndigheter skal klare å få sønnen hjem til jul. (Foto: Kyrre Lien/Scanpix)Moren til Joshua French, Kari Hilde French, håper norske myndigheter skal klare å få sønnen hjem til jul. (Foto: Kyrre Lien/Scanpix)

– Jeg har selvsagt store forhåpninger om at de lykkes, men Kongo er så uforutsigbart at man ikke kan ta noe på forskudd, sier hun til ABC Nyheter.

French tror at den dødsdømte sønnen og kameraten vil komme hjem til Norge etter hvert, men at det er et spørsmål om tid.

– Jeg går med et håp om at de kommer hjem til jul. Det håpte jeg jo i fjor også, men det er viktig å holde håpet ved like.

Hun sier Moland og French etter forholdene klarer seg bra.

– Sjømannspresten sier de er flinke til å holde rutinene i hverdagene, de holder seg sunne, og det hjelper. De er slitne, men i forhold til at de har sittet i fengsel i over ett år, så må man bare beundre dem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden