Med murstein på sommerferie

Vi har ambisiøse planer for hva vi skal få tid til å lese i sommer. Foto: Flickr rpertier
Vi har ambisiøse planer for hva vi skal få tid til å lese i sommer. Foto: Flickr rpertier

Nordmenn velger lange bøker i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det later ikke til at nordmenn er redd for tunge sekker eller overvekt på flyet når de velger bøker for sommeren.

– Nei, jeg tror at folk velger bøker ut ifra hva de er interessert i å lese, sier Greta Bruu Olsen ved hovedfilialen på Deichmanske bibliotek i Oslo.

Bruker ferien til å lese

Hun tror at folk verken ønsker spesielt enkel litteratur eller lette bøker når de pakker sommerbagasjen, men at leselysten står i sentrum for valget av lektyre.

- Det virker som om folk prøver å lese det de ikke har tid til ellers i året, sier hun.

«Dypet» på topp

Salgstoppene hos bokhandlerne tyder på at det Bruu Olsen sier stemmer. ABC Nyheter har tatt en titt på de mest populære skjønnlitterære romanene denne sommeren.

En drøy måned etter at han gav ut sin thriller om nordsjødykkerne «Dypet» , ligger for eksempel Tom Kristensen fremdeles på topp tre på hardbacklistene til de fleste bokhandlerne. Det til tross for at han har gitt ut en usedvanlig tung og stor bok. I juni fortalte Kristensen til ABC Nyheter at han har kjempet for å få en tykk og god kvalitet på de nærmere 400 sidene.

Les ABC Nyheters intervju med Tom Kristensen.

Krim, Krig og Karl Ove

Kristensens krim deler toppen med Victoria Hislops «Hjemkomsten». Boken er en 479 siders saga om hvordan en familie rammes av den spanske borgekrigen. Jo Nesbøs krimsuksess fra i høst, Panserhjerte, er 638 sider lang, og er fremdeles på topp tre på salgslisten hos mange bokhandlere.

På topplisten finner vi også Karl Ove Knausgårds seneste bind i romanserien om hans eget liv. «Min kamp 5» er på 607 sider, og handler om forfatterens tid som ung, frustrert og ambisiøs forfatterspire i Bergen. For de som ennå ikke har fått med seg de fire foregående bøkene kan det bli en travel sommer.

Les ABC Nyheters anmeldelse av Min Kamp 5.

Utlånstoppen

Knausgård topper også Deichmans ventelister. Her okkuperer Karl Ove første, tredje og femteplassen med Min Kamp 1, 2 og 3. Camilla Läckbergs «Fyrvokteren» og Nordisk Råd-vinner Sofi Oksanens « Utrenskning» er de to andre bøkene med lengst ventelister på Oslos biblioteker.

På utlånstoppen for det siste halvåret ligger Karin Fossums «Varsleren», Roy Jacobsens «Vidunderbarn» og Jo Nesbøs «Panserhjerte».

Under paraplyene

Blant pocketbøker er Jamie Fords «Hotellet på hjørnet av bitter og søt» den mest populære boken.

Romanen handler om kjæresteparet Keiko og Henry som blir skilt fra hverandre under andre verdenskrig og om Henry som senere forsøker å finne ut hva som skjedde med ungdomskjæresten.

Man kan også lure på hvorfor nordmenn velger å lese bøker med paraplyer på omslaget. «Hotellet på hjørnet av bitter og søt» viser to personer med hver sin paraply på coveret. Linda Olssons bestselger «Jeg skal jeg synge deg stille sanger» ligger fortsatt høyt oppe på bestselgerlista for pocketbøker, med et omslagsbilde av to mennesker under samme paraply.

Kjærlighet fremfor krim

De mest populære pocketbøkene har ikke bare et mykere omslag, men også mykere tema. Henning Mankells «Den urolige mannen» er den eneste krimboka som er en reell utfordrer til kjærlighetshistoriene på pocketlistene. Andre bestselgere er Cecilia Samartins «Drømmehjerte», «Potensgiverne» av Karin Brunk Holmqvist og Roy Jacobsens oppvekstskildring «Vidunderbarn».

Kulturvenstre

Bokhandelen Tronsmo er et alternativ til de store kommersielle bokhandlene. Med en politisk engasjert kundekrets ligger fagbøkene på topp hos Tronsmo. Her er de eneste skjønnlitterære norskspråklige bøkene på deres topp ti de Nordisk råd-nominerte Tomas Espedal med «Imot kunsten» og Karl Ove Knausgård med «Min kamp 5».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden