BP manipulerte krisebilde

Bildet viste tilsynelatende tre ansatte som overvåket skjermbilder etter oljeutslippet i Mexico-golfen, og ble sendt ut til verdenspressen i helgen. Det viste seg imidlertid raskt at bildet var manipulert. (Foto: AP Photo/Americablog.com)
Bildet viste tilsynelatende tre ansatte som overvåket skjermbilder etter oljeutslippet i Mexico-golfen, og ble sendt ut til verdenspressen i helgen. Det viste seg imidlertid raskt at bildet var manipulert. (Foto: AP Photo/Americablog.com)

Bildet skulle vise hvor alvorlig BP tok oljeutslippet i Mexico-golfen. Nå viser det seg at bildet ikke var ekte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skandalen ble avdekket mandag kveld, etter at en blogger undret seg over bildet som BP for noen dager siden sendte ut til medier verden over.

Bildet skulle forestille et travelt kontrollsenter hos BP, og man kunne se tre av selskapets ansatte som overvåket ti tv-skjermer med undervannsopptak fra boringsområdet.

«Photoshoppet»

Alt virket svært troverdig og signaliserte at BP tok oljeutslippet på alvor.

På bloggen har John Aravosis forstørret bildet, og det viser tydelige hvite kanter rundt de ansatte og skjermbildene. (Foto: AP/Americablog.com) (KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON)På bloggen har John Aravosis forstørret bildet, og det viser tydelige hvite kanter rundt de ansatte og skjermbildene. (Foto: AP/Americablog.com) (KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON)

Problemet var bare at det ikke var ekte.

Bloggeren John Aravosis oppdaget at det var noe galt med bildet, og la ut syv eksempler på Americablog på hvordan bildet hadde blitt «photoshoppet». Photoshop er et bilderedigeringsprogram.

Hvite kanter

Aravosis viste til hvite kanter rundt en av personene, og det samme på noen av skjermbildene på monitorene, og stilte spørsmålet:

Hadde BP limt inn skjermbildene på monitorene etter at bildet ble tatt? Og hadde de gjort det samme med de ansatte på bildet?

Han fant også ut at bildet var tatt i 2001 ut fra metainformasjonen – og ikke 16. juli 2010, som BP hevdet.

Washington Post leste bloggen hans og tok saken videre med BP, og talsperson Scott Dean innrømmet at bildet var manipulert.

- Ingen dårlige intensjoner

Han sa imidlertid at de ikke hadde noen dårlige intensjoner med å legge ut bildet, og la ansvaret over på fotografen.

På originalbildet var det tre blanke skjermer og de hadde en profesjonell fotograf som photoshoppet inn undervannsbilder, fordi det tok seg bedre ut, sier Dean.

- Vanligvis bruker vi Photoshop til å endre farger og klippe bilder. Vi har gitt beskjed til våre bilderedigere om at dette ikke skal skje igjen i fremtiden, sier Dean til Wahington Post.

Les også: BP mener oljebrønnen kan holdes lukket
Les også: - Viktig å ikke forhaste seg i Mexico-golfen

Les også: Norske skip var med på å stanse oljeutslippet


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden