– Uferdig Kafka-roman muligens funnet

Verdens Kafka-entusiaster jubler nå over at den mystiske og mytiske bankboksen i Zurich er åpnet. Foto av UBS (Union Bank of Switzerland) hvor bankboksen er. Foto: EPA / Scanpix.
Verdens Kafka-entusiaster jubler nå over at den mystiske og mytiske bankboksen i Zurich er åpnet. Foto av UBS (Union Bank of Switzerland) hvor bankboksen er. Foto: EPA / Scanpix.

Manuskriptet til en uutgitt roman av Franz Kafka kan være funnet etter at en bankboks i Zürich som tilhørte den store forfatteren, er åpnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zürich (NTB-Ritzau): Åpningen av bankboksen skjer etter en avgjørelse i Israels høyesterett, men i strid med ønsket til to eldre søstre som gjør krav på å ha rettighetene til Kafkas bo.

Ifølge den britiske avisen The Daily Mail inneholder bankboksen personlige notater, dagbøker, tegninger og muligens en uferdig roman.

Mandag kunne eksperter granske tusener av sider fra Kafkas hånd etter at bankboksen i den sveitsiske storbyen ble åpnet.

Før sin død i 1924 ga Kafka rettighetene til boet til vennen og forleggeren Max Brod med ønsket om at alt som var igjen etter ham, skulle brennes. Det ønsket oppfylte ikke Brod.

I stedet utga han romanene Prosessen og Slottet, som bidro sterkt til Kafkas status som en av den moderne histories største forfattere.

Ved sin død etterlot Brod boet til sekretæren Esther Hoffe, og det er hennes to døtre som nå mener å ha rettighetene til boet.

De har begge motsatt seg at bankboksen i Zürich skulle åpnes, men tapte den kampen.

– Dokumentene skal gjøres tilgjengelige for den israelske offentlighet, sier det jødiske nasjonalbibliotekets advokat Meir Heller til den britiske avisen The Guardian og kaller innholdet i bankboksen en kulturskatt.

Verdens Kafka-entusiaster jubler nå over at den mystiske og mytiske bankboksen er åpnet.

Personvernpolicy