- Knust og lamslått

Advokat Gunnar Martin Kjenner (tv) og Erik Tysse fotografert under en pressekonferanse i regi av Norge Fri-idrettsforbund tirsdag ettermiddag. Tysse har avlagt positiv dopingprøve. Foto: Berit Roald / SCANPIX.
Advokat Gunnar Martin Kjenner (tv) og Erik Tysse fotografert under en pressekonferanse i regi av Norge Fri-idrettsforbund tirsdag ettermiddag. Tysse har avlagt positiv dopingprøve. Foto: Berit Roald / SCANPIX.

Kappgjengeren Erik Tysse har avlagt positiv dopingprøve.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har gitt beskjed om at både A- og B-prøven til kappgjenger Erik Tysse er bekreftet positive.

Stoffet det dreier seg om er CERA, 3.-generasjons-EPO eller bloddoping, opplyser Fri-idrettsforbundet på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Det var den 9. juli at den positive dopingprøven skal ha blitt avlagt under et stevne i Sesto San Giovanni i Italia. Erik Tysse gikk inn til andreplass.

Hevder sin uskyld

Tysse benekter at han har brukt ulovlige stoffer.

– Jeg har helt ren samvittighet og har ikke gjort dette her. Det har vært en veldig hard tid og påkjenning. Jeg skjønner ingenting av det og håper at man finner ut av det, sa en nedtrykt Erik Tysse på pressekonferansen på Ullevål Stadion tirsdag ettermiddag.

Erik Tysse sa at han vil kjempe helt til han blir frifunnet.

– Jeg skjønner ikke hvordan man kan finne noe man ikke har tatt. Men jeg vet at jeg ikke har gjort noe, derfor er det bekymringsverdig at det kan slå ut på en test.

Han kommer ikke til å delta i EM i Barcelona som innledes med 20 kilometer kappgang tirsdag om en uke, men det gikk ikke opp for ham før sist søndag.

Engasjert advokat

Tysse har engasjert advokat Gunnar Martin Kjenner for å renvaske seg og finne ut hva som har skjedd. Kjenner er kritisk til måten saken er blitt håndtert.

– Vi setter spørsmålstegn ved analysen, og hvordan analyseresultatene er tolket, sa Gunnar Martin Kjenner på pressekonferansen.

- Vi har en teori om at jerninntak har gitt utslag på en positiv prøve.

Tysse har vunnet 25 NM-gull og mottatt seks kongepokaler. Han ble nummer fem i VM i Osaka i 2007 og OL i Beijing i 2008. Kappgjengeren er nå midlertidig suspendert. Det er seks dager til EM-starten i Barcelona som Tysse nå går glipp av.

Ifølge The Internet Anti-Doping Database er Tysse den første norske utøveren som tester positivt for CERA. Kappgjengeren er også den første i sin idrett som avsløres for bruk av stoffet.

Tidligere har 15 utøvere testet positivt for CERA. Fem av disse er italienere, mens fire kommer fra Spania


Personvernpolicy