- Vi ble overlesset med terrortrusler

Eliza Manningham-Buller (t.h.) sier i sin vurdering at terrortrusselen mot Storbritannia økte kraftig etter invasjonen av Irak og radikaliserte britiske muslimer. (Foto: AP Photo/Jerome Delay/John Stillwell/David Jones/PA)
Eliza Manningham-Buller (t.h.) sier i sin vurdering at terrortrusselen mot Storbritannia økte kraftig etter invasjonen av Irak og radikaliserte britiske muslimer. (Foto: AP Photo/Jerome Delay/John Stillwell/David Jones/PA)

Den tidligere sikkerhetssjefen sier terrortrusselen mot Storbritannia økte dramatisk etter invasjonen av Irak - og at regjeringen var klar over at det ville bli slik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere MI5-direktøren Eliza Manningham-Buller ga i dag sin i dag vurdering av krigen i Irak, og sier krigen ga en vesentlig økning i terrortrusselen mot Storbritannia, skriver den britiske avisen The Guardian.

Les også: - Irak-krigen var fremprovosert

Vurdering kommer i forbindelse med Chilcot-granskingen av opptakten til Irak-krigen og masseødeleggelsesvåpnene som forsvant.

Manningham-Buller sier trusselen Saddam Hussein utgjorde før invasjonen i Irak var lav.

- Radikaliserte unge muslimer

Men da Saddam ble styrtet, medførte det at Osama bin Laden fikk økt oppslutning i Irak og radikaliserte unge muslimer i Storbritannia.

I sin vitneerklæring, som undergravde argumentene for å gå til krig mot Irak, ble hun spurt om det var fryktet at Saddam kunne gitt terrorister masseødeleggelsevåpen for å bruke dem mot vestlige mål:

- Det var absolutt ikke noe som bekymret meg eller mine kolleger, på kort eller lang sikt, sier Manningham-Buller.

«Reduserte fokuset på Afghanistan»

Manningham-Buller sier også invasjonen og den økte terrorfaren ble kommunisert gjennom etterretningsrapporter og til innenriksdepartementet.

Hun sier fokuset på Irak «reduserte fokuset på Afghanistan», og var svært anklagende i sin vurdering av hvert eneste steg i invasjonen - fra den lave trusselen Irak utgjorde til kvaliteten på etterretningen som ble utført i rekonstruksjonsprosessen etter at Saddam ble styrtet.

Den tidligere MI5-direktøren sier det ikke var noe bevis for at Irak var innblandet i 11. september-angrepet i USA, et syn som ble støttet av CIA og som medførte at Donald Rushfeld opprettet en alternativ etterretningstjeneste.

«Overlesset» med terrortrusler

Hun avslørte under et tidligere besøk i New York hadde forsøkt å overtale Paul Wolfowitz, den daværende viseforsvarsministeren, om å ikke oppløse den irakiske hæren.

På spørsmål om hun kunne ha lykkes med det, svarte hun at det «ikke var noe håp om det». Det var «fullt av bevis» på at kartleggingen av ringvirkningene av Irak-krigen ikke var tilstrekkelig utført av USA.

Manningham-Buller sier at i 2004, året etter invasjonen, ble britiske sikkerhetstjenester «overlesset» med etterretningsrapporter på terrorplaner som utgjorde en trussel mot Storbritannia.

Dette til tross for at MI5s budsjett hadde blitt doblet etter en forespørsel fra Manningham-Buller til Tony Blair.

- Ingen troverdige bevis

For å underbygge vitneutsagnet hennes ble et brev hun sendte til John Gieve, en toppbyråkrat i det britiske home office, offentliggjort.

I brevet skriver hun at det ikke var noen «troverdige bevis» på at Irak var involvert i 11. september-angrepet, og at det var lite sannsynlig at Saddam Hussein ville beordre terrorangrep med mindre han «innså at hans regime var truet.»

Hun bemerket også at det var mer sannsynlig at den irakiske diktatoren kom til å bruke konvensjonelle våpen mot irakiske mål enn atomvåpen mot vestlige land.

I høringen sa hun imidlertid at terrortrusselen ikke «skal stoppe en fra det som er riktig», men det vil være fattig trøst for forkjemperne av krigen i Irak etter det som for dem vil være det mest ødeleggende vitneutsagnet så langt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden