Kafka-bankboks åpnes

I dette bankvelvet i Sveits befinner Kafkas (bildet) hemmelige dokumenter seg.
I dette bankvelvet i Sveits befinner Kafkas (bildet) hemmelige dokumenter seg.

En sveitsisk bankboks med hittil upublisert materiale av Franz Kafka skal endelig undersøkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom Franz Kafka hadde fått sin vilje hadde mesterverk som «Slottet», «Forvandlingen» og «Prosessen» endt opp som aske i peisen.

Før den da upubliserte forfatteren døde av tuberkulose 1924 fikk han sin venn og kollega Max Brod til å love at han skulle brenne alle Kafkas manuskripter. Ved å bryte dette løftet gjorde Brod Kafka til en av 1900-tallets største forfattere.

Kampen om Kafkas arv

Etter sin egen død overlot Brod manuskripter og upublisert materiale til sin sekretær Esther Hoffe. Dette befinner seg nå i bankbokser i Zurich og Telaviv. Det antas at disse bankboksene inneholder brev, tegninger og manuskripter av Kafka som offentligheten ikke kjenner til.

Nå er disse dokumentene gjenstand for en lang og omfattende rettslig strid mellom Ester Hoffes to døtre, som nå er i 70-årene, og den israelske stat.

Rettsoppgjøret begynte etter at søstrene forsøkte å selge Kafkas dokumenter. Søskenparet mener at Kafkas manuskripter er deres arv til å forvalte som de selv ønsker.

Israelske myndigheter hevder at ettersom Kafka selv var jødisk tilhører dokumentene den israelske stat og er en del av israels kulturelle arv.

Publikum må vente

Nå har en dommer i Tel Aviv bestemt at bankboksene i Sveits skal åpnes og undersøkes av en ekspert. Han skal presentere sine funn for dommeren, skriver BBC.com.

Foreløpig vil ingen andre få innsyn i bankboksenes hemmelighet.

Personvernpolicy