Vil ha mulla Omar og Taliban i regjering

To av tre afghanere maner at vestlige soldater mangler respekt for religion og tradisjoner, og 65 prosent av de spurte i Sør-Afghanistan vil ha mulla Omar og Taliban tilbake i regjeringen. (Foto: REUTERS/SCANPIX)
To av tre afghanere maner at vestlige soldater mangler respekt for religion og tradisjoner, og 65 prosent av de spurte i Sør-Afghanistan vil ha mulla Omar og Taliban tilbake i regjeringen. (Foto: REUTERS/SCANPIX)

Folk flest i det sørlige Afghanistan vil ikke ha noe med utenlandske styrker å gjøre og ønsker mulla Omar og Taliban inn i regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk rapport fra International Council on Security and Development (ICOS) er nedslående lesning for Jonas Gahr Støre og de nærmere 40 andre utenriksministrene som er samlet til konferanse i Kabul.

Feltarbeidere fra tankesmia har dybdeintervjuet over 500 menn i Helmand- og Kandahar-provinsen, der tre av fire mener at det er galt å samarbeide med utenlandske styrker.

Sju av ti mener at de utenlandske styrkene forverrer situasjonen for lokalbefolkningen med sine militære operasjoner, og 68 prosent er uenig i at NATO-soldatene beskytter sivilbefolkningen.

Forstår ikke

– Verdenssamfunnet møter ikke lokalbefolkningens behov effektivt og forstår ikke deres verdensbilde, konstaterer Norine MacDonald, som har ledet arbeidet med rapporten «Afghanistan: The Relationship Gap».

NATO og verdenssamfunnet er heller ikke flinke nok til å forklare sin egen tilstedeværelse og sine egne målsettinger overfor lokalbefolkningen, mener hun.

– Dette gir Taliban og al-Qaida god mulighet til å drive propaganda mot Vesten, og det har resultert i en stor grad av negative holdninger overfor våre styrker på bakken, sier MacDonald.

Mangler respekt

55 prosent av dem feltarbeiderne fra ICOS har intervjuet, mener at NATO er i Afghanistan for å mele sin egen kake, ødelegge islam eller for å okkupere og ødelegge landet.

To av tre mener også at de vestlige soldatene mangler respekt for afghanernes religion og tradisjoner.

– Militæroperasjonene har en negativ innvirkning på samfunnet. De må etterfølges av bistand, utvikling og politiske utspill som kan jevne ut den negative innvirkningen, sier MacDonald.

Taliban i regjering

Åtte av ti spurte tror al-Qaida vil returnere til Afghanistan dersom Taliban på nytt kommer til makten, men det er en pris de fleste ser ut til å være villige til å betale.

Hele 65 prosent sier at de ønsker mulla Omar og Taliban med i regjeringen, samtidig som 72 prosent aller helst så at barna vokste opp under demokratisk styre. 57 prosent understreker også at de støtter jenters rett til å gå på skole.

Afghanere flest har lite til overs for regjeringen i Kabul og deres representanter. Sju av ti mener at lokale tjenestemenn i eget område gjør penger på narkotikahandel, og 64 prosent tror også at de har bånd til Taliban.

ICOS konstaterer i sin rapport at Taliban har vokst fra å være en væpnet opprørsbevegelse til en integrert del av det politiske landskapet i Sør-Afghanistan.

– Bevegelsen er i dag en politisk kraft og en politisk aktør, konstaterer ICOS.

Vinner?

Selv om motstanden mot de utenlandske styrkene i Afghanistan kan synes massiv, og viljen til å slippe Taliban inn i regjeringskontorene igjen tilsvarende stor, er det også noen overraskende lyspunkter i ICOS-rapporten.

55 prosent av de spurte tror at NATO-styrkene og deres afghanske allierte vinner krigen i landet. Den optimismen deles neppe av de internasjonale utsendingene som er samlet i Kabul for å diskutere retrettstrategien.

– Krigen i Afghanistan kan ikke vinnes med militære midler, har utenriksminister Jonas Gahr Støre gjentatte ganger understreket. FNs spesialutsending i landet, svenske Staffan de Mistura, er enig.

– Den eneste løsningen på konflikten i Afghanistan er politisk, slo han fast under et besøk i Norge i forrige måned. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden