Slik planla de ranet

Overvåkningskameraer fanget opp ranerne inne i pengesentralen til G4S i Stockholm. (Foto: REUTERS/SCANPIX)
Overvåkningskameraer fanget opp ranerne inne i pengesentralen til G4S i Stockholm. (Foto: REUTERS/SCANPIX)

Bakmenn dro til Serbia og vurderte å ta pilotlappen i forkant av det som beskrives som et usedvanlig godt planlagt ran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om helikopterranet

* Verditransportsentralen til selskapet G4S i Västberga utenfor Stockholm ble ranet tidlig om morgenen onsdag 23. september i fjor.

* Et helikopter landet på taket av sentralen, og ranerne tok seg inn i bygningen.

* Helikopteret, som var stjålet fra et privat selskap tidligere samme natt, ble funnet få timer senere i et skogholt nord for Stockholm.

* Ransutbyttet var på 39,1 millioner svenske kroner og er fremdeles på avveie.

* 19. juli ble ti menn tiltalt i forbindelse med ranet.

* Rettssaken starter i Stockholms tingrett 2. august. (©NTB)

Helikopterranet beskrives av aktor i saken, Leif Görts, som usedvanlig godt planlagt:

– Selve forbrytelsen var ikke så vanskelig, men opplegget var komplisert og godt planlagt. De har vært forsiktige, sier han til expressen.se .

Les også: Ti menn tiltalt for helikopterranet i Sverige

Svenske Aftonbladet.se beskriver hvordan planleggingen foregikk.

Reiste til Serbia

Det første bakmennene gjorde, var å prøve å få tak i en pilot. De tok kontakt med personer på Balkan, og en av de mistenkte dro til Serbia, der han overleverte et forskudd på 190 000 svenske kroner til en person som skulle hjelpe dem å finne medhjelpere.

Men noe hendte, og piloten de hadde ordnet visum og flybilletter til, hoppet av. De planla derfor å selv gå på helikopterpilotkurs i Serbia. Dette rakk de ikke, og de fant i stedet en annen person som kunne fly helikopteret.

Ranerne satte seg fore å stjele et helikopter fra et flyselskap i Norrtälje. Planen var også å slå ut politiets helikoptre på ransdagen.

Utsatte ransdagen

Politiet hadde i mellomtiden blitt informert av serbisk politi om at noe var på gang, og begynte å avlytte og spionere på ranerne.

De fant ut at ranerne hadde satt av en dato for ranet. Politiet hadde derfor forberedt seg og flyttet helikoptrene sine. Men ingenting skjedde på ransdatoen, som altså viste seg å være feil. Fire uker etter datoen senket politiet beredskapen og flyttet tilbake helikoptrene.

Samtidig fortsatte ranerne arbeidet og skaffet våpen, klær, slegger og materiale.

De handlet også inn 14 mobiltelefoner som de holdt kontakten med hverandre med i dagene før ranet.

Styrte med mobilen

Medhjelperne ble utplassert på alle de stedene helikopteret skulle lande før og etter ranet, hvor telefonaktiviteten økte betraktelig da helikopteret ble stjålet.

En av ranerne styrte ranet ved hjelp av mobiltelefonen.

Under ranet ble det helt stille i telefonene. Tre maskerte og bevæpnede menn sprang inn i verdisentralen. De visste akkurat hvor de skulle og sagde seg inn i pengehvelvet med en vinkelsag.

Pengene ble lastet i store treningsbager. Så klatret de til helikopteret med tau og stiger.

Da kom de første fra politiet til stedet, og fikk se helikopteret ta av fra taket med ranerne og byttet på 39 millioner svenske kroner om bord.

La igjen spor

Ranspengene og gjerningsmennene ble sluppet av på veien, og når helikopteret til slutt landet i Täby var bare piloten igjen.

Byttet forsvant sporløst, men ranerne la igjen både DNA-spor, telefontrafikk og klær.

Politiet spionerte på flere tidligere dømte personer i Stockholm, og i ukene etter ranet ble et titalls menn pågrepet ulike stedet. Flere av ranerne går fortsatt fri.
Mandag ble det tatt ut tiltale mot ti menn, og rettssaken starter i august.

Ranerne har her landet på toppen av verdisentralen og er på vei til å bryte seg inn. (Foto: Svensk politi /Scanpix/EPA)Ranerne har her landet på toppen av verdisentralen og er på vei til å bryte seg inn. (Foto: Svensk politi /Scanpix/EPA)


Personvernpolicy