Ti menn tiltalt for helikopterranet i Sverige

Ranerne brukte et stjålet helikopteret for å komme seg inn i verdisentralen i Stocholm 29. september i fjor. (Foto: Scanpix/Reuters/svensk politi)
Ranerne brukte et stjålet helikopteret for å komme seg inn i verdisentralen i Stocholm 29. september i fjor. (Foto: Scanpix/Reuters/svensk politi)

Påtalemakten i Sverige har tatt ut tiltale mot ti menn etter helikopterranet i Stockholm i fjor. Alle de tiltalte nekter skyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ranet av verdisentralen til sikkerhetsselskapet G4S i september i fjor fikk oppmerksomhet langt utenfor Sveriges grenser på grunn av måten det ble utført på.

Ranerne ble firet ned på taket av verdisentralen fra et helikopter. Kort tid etter fløy ranerne av gårde med nesten 40 millioner svenske kroner.

Mandag ble ti menn tiltalt for ranet, én er fremdeles på frifot.

– Godt planlagt

Aktor i saken, Leif Görts, beskriver helikopterranet som usedvanlig godt planlagt.

– Selve forbrytelsen var ikke så vanskelig, men opplegget var komplisert og godt planlagt. De har vært forsiktige, sier han til expressen.se.

Politiet mener at det må ha vært over 20 personer med på ranet, men når det kun tas ut tiltale mot ti, skyldes det at bevisene mot de andre mistenkte ikke har strukket til.

De ti tiltalte er alle menn mellom 23 og 38 år, og flere av dem er tidligere dømt for grove lovbrudd. 31-åringen som er utpekt som ranslagets leder, er tidligere dømt for et innbrudd i Sveriges Nationalmuseum, skriver Expressen.

Alle de tiltalte nekter skyld.

Ransutbyttet borte

Fem av de ti er tiltalt for grovt ran, de andre fem er tiltalt for medvirkning til grovt ran. I etterforskningen har politiet samlet inn DNA-bevis, avlyttet telefonsamtaler og gått igjennom beslaglagte datamaskiner.

Men ransutbyttet på 39,1 millioner svenske kroner er fremdeles på avveie, med unntak av et beslag på 150.000 kroner som politiet tror kan komme fra pengesentralen.

Det er satt av 18 dager til rettssaken i Stockholms tingrett. Rettssaken starter 2. august. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden