Skjenket aper i 11 måneder

Hukommelsessenteret i hjernen til apene i eksperimentet skrumpet inn etter 11 måneders daglig alkoholinntak. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Hukommelsessenteret i hjernen til apene i eksperimentet skrumpet inn etter 11 måneders daglig alkoholinntak. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Fire aper fikk hjerneskader etter at de ble servert alkohol hver dag i 11 måneder. Forskere mener resultatene fra undersøkelsen kan overføres til unge mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studier har tidligere vist at et varig overforbruk av alkohol kan gå utover intellektet, dømmekraften og fornuften. Nye funn tyder på at langvarig alkoholinntak også kan skade hukommelsen hos unge mennesker, ifølge Forskning.no.

Les også: Ungdomsfylla på retur

Apeforsøk

For å finne ut hvordan alkohol påvirker unge hjerner under utvikling, brukte forskerne sju rhesusaper på fire til fem år, som i utvikling tilsvarer et menneske i tenårene.

De ga fire av dem alkoholholdig drikk med sitrussmak, mens de tre kontrollapene fikk servert den samme drikken alkoholfri. Apene fikk drikke like mye alkohol som en tenåring bruker for å bli full, i en time hver dag. De fire som kunne, drakk til de hadde en promille høyere enn grensen for å kjøre bil.

Etter elleve måneder var det full stopp på alkoholserveringen. Apene fikk leve i to måneder til, før de ble avlivet under bedøvelse.

Analyserte hjernen

Analyser av hjernene til de døde apene avslørte alkoholens skadelige virkninger. Spesielt var det hukommelsessenteret hippocampus som ble studert.

Alkoholpåvirkningen hadde fått hukommelsessenteret til å skrumpe inn.

Dels hemmet alkoholen stamcellene i hjernen, som danner nye nerveceller, og dels skadet den forbindelsene mellom eksisterende neuroner. Uten forbindelser kan ikke neuronene kommunisere med hverandre, noe som gir redusert mental kapasitet.

– Sårbar periode

Det er amerikanske forskere fra The Scripps Research Institute i California som står bak apeeksperimentet. Penkowa mener det er overførbart til menneskearten.

– Siden aper er menneskers nærmeste slektninger, er det svært sannsynlig at unge mennesker med et stort og varig alkoholforbruk får den samme typen hjerneskade. Skader på stamceller i hippocampus kan få betydning for blant annet læring og hukommelse, sier professor Milena Penkowa til Videnskab.dk.

Penkowa sier det er uheldig at unge eksperimenterer med store mengder alkohol i tenårene, da det er en sårbar periode for hjernens utvikling og modning.

Les også: Vestkantungdom drikker mest

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden