- Vi betaler en høyere pris enn forventet

Anders Fogh Rasmussen sier Afghanistan vil trenge vedvarende støtte fra det internasjonale samfunn etter en tilbaketrekking. (Foto: AP Photo/Rodrigo Abd)
Anders Fogh Rasmussen sier Afghanistan vil trenge vedvarende støtte fra det internasjonale samfunn etter en tilbaketrekking. (Foto: AP Photo/Rodrigo Abd)

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, erkjenner at det internasjonale samfunn undervurderte Taliban.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Kabul-konferansen

* Den internasjonale konferansen om Afghanistan blir arrangert i Afghanistans hovedstad Kabul tirsdag 20. juli. Afghanistans president Hamid Karzai og FNs generalsekretær Ban Ki-moon leder konferansen.

* Representanter fra mer enn 70 land deltar, deriblant om lag 40 utenriksministre. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er blant deltakerne.

* Viktige temaer for konferansen er hvordan ansvar skal overføres til afghanske myndigheter, og hvordan bistanden til landet skal organiseres.

* Kabul-konferansen er en oppfølging av den internasjonale konferansen om Afghanistan i London i januar.

(Kilde: NTB)

Fogh Rasmussen sier at det har vært mer motstand enn forventet i det krigsherjede landet.

- Etter ni års internasjonalt engasjement har det blitt smertefullt tydelig at prisen vi betaler er langt høyere enn forventet – særlig i lys av alle de drepte internasjonale og afghanske soldatene, skriver den tidligere danske statsministeren i en kommentar i Hamburger Abdenblatt.

Nærmere 20.000 afghanske og vestlige soldater er drept i kampen mot opprørere. Taliban står i dag sterkere enn noensinne siden de ble drevet ut av Kabul av vestlige styrker høsten 2001.

- Det kan ikke benektes at det internasjonale samfunn i begynnelsen undervurderte utfordringens omfang, legger Fogh til.

Vil overdra ansvaret til Afghanistan

Kommentaren til Fogh Rasmussen kommer dagen før den store internasjonale Kabul-konferansen.

Temaene for møtet er hva den afghanske regjeringen gjør for å bekjempe korrupsjon og sørge for bedre styresett, og veien videre for et forsont Afghanistan.

Deltakerlandene er forventet å støtte opp om forslaget om å overdra ansvaret for sikkerheten til Karzai-regjeringen og den afghanske hæren ved utgangen av 2014. Fogh Rasmussen regner med at det vil bli lagt en klar kjøreplan for hvordan afghanerne selv skal kunne ta del i og til slutt ende opp med hele ansvaret.

- Det blir en milepæl i den prosessen som endelig skal gjøre afghanerne til herrer i eget hus, skriver Fogh Rasmussen.

- Vil bli flere ofre

Nato-sjefen mener imidlertid at det kommer til å gå hardt for seg innen den tid. Natos aksjoner og offensiver i Afghanistan vil «uungåelig» føre til nye, heftige kamper.

- Dessverre vil det bli flere ofre. Men disse militæraksjonene er av enorm betydning. De bidrar til å svekke Taliban politisk, så vel som militært, skriver Fogh Rasmussen.

Han understreker at selv om afghanerne skal styre sikkerheten selv, så vil de fortsatt ha behov for «vedvarende støtte» fra det internasjonale samfunn.

Natosjefen innrømmer at det internasjonale samfunn undervurderte motstanden de ville møte i Afghanistan. (Foto: AP Photo/Virginia Mayo)Natosjefen innrømmer at det internasjonale samfunn undervurderte motstanden de ville møte i Afghanistan. (Foto: AP Photo/Virginia Mayo)

- Kan si mer i desember

USAs visepresident Joe Biden sa i et tv-intervju med ABC søndag at det er for tidlig å si om USAs oppdrag i Afghanistan i snart ni år har vært mislykket.

Biden omtalte også president Barack Obamas selvpålagte tidsfrist med å starte uttrekking av styrkene i Afghanistan i juli neste år som «starten på en overgang» som kan resultere i at så få som 2.000 soldater forlater landet.

– Vi har ikke engang på plass alle styrkene vi skal ha i Afghanistan ennå. Det skjer først i august, sa Biden. Han mener det vil være mulig å si noe mer om en eventuell militær fremgang i Afghanistan i desember.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden