Støre besøker norske styrker i Afghanistan

REISTE TIL AFGHANISTAN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Kyrre Lien/Scanpix.
REISTE TIL AFGHANISTAN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Kyrre Lien/Scanpix.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kom søndag til Afghanistan. Der skal han besøke norske styrker i Nord-Afghanistan og delta på en storkonferanse i Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er først og fremst Kabul-konferansen som er grunnen til denne reisen, men jeg har valgt å forlenge besøket for å få tid til å møte de norske soldatene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NTB.

En stor internasjonal konferanse om Afghanistan arrangeres i Kabul tirsdag. Der samles den afghanske regjeringen og utenriksministre fra en rekke land for å diskutere veien videre i det krigsherjede landet.

Konferansen er et nytt steg på veien mot overføring av ansvaret for sikkerheten og utviklingen i Afghanistan til landets egen regjering, mener Støre.

Prioriterer besøk

Ifølge utenriksministeren er Norges engasjement i Afghanistan blant de viktigste og mest krevende områdene i norsk utenrikspolitikk. Han legger derfor vekt på å besøke landet jevnlig, for det første for å treffe norsk militærpersonell i felten, for det andre for å holde samtaler med representanter for afghanske myndigheter, Norges allierte i Afghanistan og andre aktører.

– Jeg prøver å følge et prinsipp om å treffe norske soldater på disse reisene for å gi dem den oppmerksomheten og den anerkjennelsen de fortjener, sier Jonas Gahr Støre til NTB.

Fredag kveld ble en norsk soldat såret i et granatangrep mot feltbasen i Ghowrmach i Nord-Afghanistan, og den 27. juni ble fire norske soldater drept i et angrep i Faryab-provinsen i Afghanistan.

I 2008 opplevde Jonas Gahr Støre selv angrepet mot Serena Hotel i Kabul. Den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept i angrepet.

Store bidrag

Ifølge Utenriksdepartementet er Norge blant de største bidragsyterne til sivil gjenoppbygging i Afghanistan med rundt 750 millioner kroner i året. Pengene går først og fremst til utdanning, godt styresett og utvikling på landsbygda.

Under konferansen i Kabul tirsdag er det ventet at Afghanistans president Hamid Karzai vil forsøke å overbevise giverlandene om å la en større andel av bistanden gå direkte til afghanske myndigheter.

Det er samtidig ventet at et forslag vil bli fremmet om at Afghanistan selv skal overta ansvaret for sikkerheten i samtlige provinser innen utgangen av 2014, skriver den britiske avisa Independent on Sunday.

I mellomtida skal de utenlandske styrkene fortsette å støtte den afghanske hæren og gi opplæring til afghanske soldater. (©NTB)

Personvernpolicy