Barn risikerer å bli brent som hekser

Foreldreløse, gatebarn, albinoer og barn med ulike funksjonshemninger er i risikosonen. Særlige guttebarn i alderen til åtte til 14 år er utsatt for heksejakten som foregår i Afrika. (Foto: AFP PHOTO/Tony KARUMBA)
Foreldreløse, gatebarn, albinoer og barn med ulike funksjonshemninger er i risikosonen. Særlige guttebarn i alderen til åtte til 14 år er utsatt for heksejakten som foregår i Afrika. (Foto: AFP PHOTO/Tony KARUMBA)

I Afrika pågår det en storstilt heksejakt på det man mener er barn besatt av onde krefter. Foreldreløse, gatebarn, albinoer og barn med ulike funksjonshemninger er i risikosonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et økende antall barn blir beskyldt for svart magi i store deler av Afrika, ifølge en Unicef-rapport BBC har fått tilgang til.

Foreldreløse, gatebarn, albinoer og barn med ulike funksjonshemninger er i risikosonen.

Ifølge Unicef har barn beskyldt for å være hekser blitt brent, slått eller drept som straff.

De fleste av barna som blir beskyldt for svart magi er gutter mellom åtte og 14 år.

- Barna blir tvunget til å innrømme at de er hekser og deretter bedt om å navngi personene som har forhekset dem, sier Joaquim Theis i Unicef.

Noen av barna får også bensin helt inn i øyne eller ører i et forsøk på å drive ut de onde maktene. En del prester har også tilspisset problemet ytterligere ved å kreve store pengesummer for denne formen for eksorsisme.

- Lite å gjøre med overtroen

Troen på at barn kan være hekser er et ganske nytt fenomen. Frem til for 10-20 år siden var det kvinner og eldre som pleide å bli anklaget for dette.

Unicef sier at grunnen økningen av antall barn i risikosonen kan ses opp mot en økende urbanisering og et økende konfliktnivå. De økonomiske byrden knyttet til det å ta seg av barn nevnes også som en mulig faktor.

Ifølge Unicef er det lite å gjøre med troen på hekser og svart magi, og de sier de ikke forsøker å utrydde denne praksisen. Men vold mot barn er galt, og at vi vil gjøre alt i vår makt for å stoppe det, skriver de i rapporten

20.000 barn bare i Kongo

Det har ikke blitt gjennomført en fullstendig studie av hvor mange barn som blir rammet av dette.

Imidlertid opplyser Unicef sitt lokale kontor for Vest- og Sentral-Afrika at mer enn 20.000 gatebarn har blitt beskyldt for svart magi bare i hovedstaden Kinshasa i Kongo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden