200 år gammelt skip funnet på Ground Zero

200 år gammelt skip funnet på Ground Zero
200 år gammelt skip funnet på Ground Zero

Skipsskrog fra 1700-tallet funnet under World Trade Center.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag denne uken fikk bygningsarbeidere på Ground Zero i New York seg en overraskelse, da de støtte på noen trebjelker.

Det var ikke før dagen etter at man kunne konstatere at det de hadde funnet var skroget av et 32 fots langt treskip, datert til slutten av 1700-tallet.

På kort tid ble byggeplassen på nedre Manhattan invadert av arkeologer, som i tillegg til å grave frem flere deler av skipet også fant en sko datert til samme tid.

Arkeologer sier det er sannsynlig at det ble senket der for å øke landmassen til Manhattan.

Om lag en tredjedel av landmassen til nedre Manhattan er menneskeskapt, bygget en gang mellom 1797 og 1836, sier arkeolog Molly McDonald til CNN.

Arkeologene Elizabeth Meade og Molly McDonald tar mål av det nesten ti meter lange skipet funnet på Ground Zero. (AP Photo/Mark Lennihan)Arkeologene Elizabeth Meade og Molly McDonald tar mål av det nesten ti meter lange skipet funnet på Ground Zero. (AP Photo/Mark Lennihan)

Hun sier det ikke er første gang de finner skip nedgravd på Manhattan, men at det er ganske uvanlig og spennende å finne et skip på World Trade Center-tomten.

Det er heller ikke lange veien fra den gamle tomten til World Trade Center og til Hudson river som omgir Manhattan.

Tykke trebjelker fra skipet som ble funnet under World Trade Center tirsdag denne uken. (AP Photo)Tykke trebjelker fra skipet som ble funnet under World Trade Center tirsdag denne uken. (AP Photo)

Skipet har ligget uberørt i over 200 år, og ble altså ikke oppdaget da man bygde World Trade Center på 70-tallet.

Bystyret i New York har planer om å føre opp en stor parkeringshall med plass til 200.000 pendlere der hvor World Trade Center stod frem til 11.september 2001.

Det norske arkitektfirmaet Snøhetta har fått oppgaven med å bygge et minnesenter/museum på tomten. Bygningen er et av få hus som skal stå akkurat der hvor tvillingtårnene reiste seg, og skal etter planen stå ferdig i 2011.

Personvernpolicy