– SMS skader samværet mellom mennesker

Vi blir så opptatt av å holde kontakten med andre gjennom mobilen, at vi blir mindre tilstedeværende for dem vi har rundt oss, advarer danske forskere.
Vi blir så opptatt av å holde kontakten med andre gjennom mobilen, at vi blir mindre tilstedeværende for dem vi har rundt oss, advarer danske forskere.

Danske forskere mener sending av tekstmeldinger går ut over folks nærvær når de er sammen med andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske forskere advarer om at det å sende mange sms-beskjeder kan ha ødeleggende konsekvenser for nærheten og samværet med andre mennesker, ifølge Kristeligt Dagblad.

– Mangel på nærvær

Adferdsforsker Jill Byrnit synes det at folk sitter og sender sms mens de er sammen med andre vitner om mangel på nærvær.

– Med de mange menneskene i vår kultur som alltid er kontaktbare via mobilen, men ikke nærværende, taper man utrolig mye. Man opplever at selv om folk er til stede, er de der ikke allikevel. Der er hele tiden noe annet som krever oppmerksomheten deres, sier Byrnit.

Hun mener at det ikke er mer kontakt mellom mennesker selv om de kommuniserer med flere, fordi man mister dybden i kommunikasjonen.

– Behov for anerkjennelse

Danskene er det folket i Norden som sender flest tekstmeldinger, til sammen 13 milliarder sms årlig. Nordmenn er på tredjeplass, ifølge Post- og teletilsynet.

Ifølge sosiolog og fremtidsforsker Birthe Linddal Hansen er det nære forhold til andre som gjør mennesker lykkelige.

– Det store forbruket av mobiltelefoner og avhengigheten av ennå en sms som tikker inn, vitner om et enormt behov for «den andre». Moderne mennesker, spesielt de yngre, skriker etter aksept og anerkjennelse. Lyden av en sms, en mobil som ringer, eller en mail i innboksen rommer alt sammen en indikasjon på at du er til. Der er noen som vil deg noe, du er en del av noen, du har en rolle å spille. Det er det de fleste drømmer om, sier Linddal Hansen.

Personvernpolicy