BP kan ha fått løslatt Lockerbie-terrorist

Lockerbie-bomberen Abdel Baset al-Megrahi (t.h.) ble løslatt i august i fjor på bakgrunn av prostatakreft. Nå vurderer USA å starte gransking av BPs rolle i saken. (Foto: EPA/ANDY RAIN/AP Photo/Martin Cleaver/Scott Heppell)
Lockerbie-bomberen Abdel Baset al-Megrahi (t.h.) ble løslatt i august i fjor på bakgrunn av prostatakreft. Nå vurderer USA å starte gransking av BPs rolle i saken. (Foto: EPA/ANDY RAIN/AP Photo/Martin Cleaver/Scott Heppell)

BP kan ha presset den britiske regjeringen til å løslate Lockerbie-terroristen. Nå vurderer USA å starte gransking.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abdel Baset al-Megrahi ble løslatt og utlevert til Lybia 20. august i fjor fordi han var dødssyk av prostatakreft. Britiske krefteksperter anslo at han bare hadde tre måneder igjen å leve.

Megrahi er den eneste personen som ble dømt for bombingen av Pan Ams flight 103 den 22. desember. 259 personer om bord ble drept. I tillegg omkom 11 personer på bakken.

Al-Megrahi er imidlertid fortsatt i live - snart ett år etter løslatelsen.

Ville ha innvirkning på oljeavtale

BP gjentok torsdag det de tidligere har innrømmet - at de bedrev lobbyvirksomhet opp mot den britiske regjeringen for å få fortgang i en utleveringsavtale som gjaldt en libysk fange, men nekter for å ha verken nevnt al-Megrahi eller å ha bedt om en løslatelse.

De hevder selv at de bare ønsket en fortgang i prosessen.

Libyanske Abdel Abdel Baset al-Megrahi er her på sykehuset Tripoli-sykehuset i Libya. Al-Megrahi ble løslatt fordi skotsk lov sier at «rettferdighet skal skje, men at barmhjertighet må utvises». (Foto: AP Photo/Abdel Magid Al Fergany)Libyanske Abdel Abdel Baset al-Megrahi er her på sykehuset Tripoli-sykehuset i Libya. Al-Megrahi ble løslatt fordi skotsk lov sier at «rettferdighet skal skje, men at barmhjertighet må utvises». (Foto: AP Photo/Abdel Magid Al Fergany)

Den britiske oljegiganten, som har hovedkontor i London, sier de var bekymret over at det tok lang så tid å fatte en resolusjon.

Dette ville ha en innvirkning på blant annet en oljeboringsavtale mellom BP og Libya.

- Bekymret

- BP opplyste til den britiske regjeringen at de var bekymret over den langsomme prosessen med å gjennomføre en utleveringsavtale med Libya, sier BP selv i en pressemelding torsdag, ifølge MSNBC.com.

- Vi var klar over at dette kunne ha en negativ innvirkning på Storbritannias kommersielle interesser, sier de videre.

Ba om gransking

BP signerte en 900 millioner dollar prøveboringsavtale med Libya i mai 2007, samme måned som Storbritannia og Libya inngikk avtale om å løslate og utlevere al-Megrahi fra skotsk fengsel.

Sprengningen av flyet førte til store ødeleggelser, og enkelte mindre deler falt ned hele 130 km unna hovednedslagsfeltet. (Foto: AP Photo/Martin Cleaver)Sprengningen av flyet førte til store ødeleggelser, og enkelte mindre deler falt ned hele 130 km unna hovednedslagsfeltet. (Foto: AP Photo/Martin Cleaver)

Hillary Clinton har annonsert at hun vil vurdere å be om en gransking for å avdekke om BP presset for løslatelsen av Megrahi.

- Villig til å oppnå profitt på bekostning av mennesker

I et brev til Hillary Clinton, underskrevet av to senatorer i New York og to i New Jersey, ber de om en full granskning.

- Bevis i Deepwater Horizon-katastrofen later til å vise at BP er villige til å oppnå profitt på bekostning av mennesker - de forsømte sikkerhetsregler og undervurderte mengden olje som ville lekke ut i golfen. Spørsmålet som nå må besvares er: Var selskapet villige til å bytte rettferdighet for de 270 ofrene som ble dømt mot oljeinntekter? står det å lese i brevet, datert 13. juli i år.

De amerikanske senatorene krever at BP fryser sine prosjekter i Libya og at selskapet samarbeider med et eventuelt granskingspanel.

– Det er nesten for avskyelig å forestille seg at BP kan ha fått løslatt Lockerbie-terroristen i bytte mot en oljekontrakt, sier Charles Schumer, en av senatorene som krever gransking.

- Libya var en røverstat

Det har tidligere blitt spekulert i at oljegiganten presset regjeringen til å inngå en avtale med Libya.

Den britiske avisen The Sunday Times skrev i etterkant av løslatelsen at den britiske regjeringen først var sterkt imot en slik utlevering, men man forandret mening da oljeselskapet BP støtte på problemer i sin kamp for å få utvinningsrettigheter i Libya.

Jack Straw hadde en løslatelse oppe til vurdering allerede i 2007 da han var utenriksminister, og i et intervju med avisen Daily Telegraph, fortalte justisministeren at britiske olje- og handelsinteresser var en viktig faktor allerede den gang.

– Ja, det var en veldig stor del og det beklager jeg ikke. Libya var en røverstat som vi ønsket å bringe tilbake i folden, og det medførte en handelsavtale der en avtale med BP fulgte i kjølvannet, erkjente Straw.

Hevn for USAs bombing av Libya

Bomben som utløste eksplosjonen, var plassert i en koffert som var blitt lastet om bord i flyet i Frankfurt.

Terroraksjonen ble undersøkt av politi og etterretningsvesenet i Tyskland, Storbritannia og USA De konkluderte med at bomben var plasser på flyet av to libyske statsborgere på oppdrag av den libyske sikkerhetstjenesten.

Motivet var trolig hevn for USAs bombing av Libya i 1986

Dømt til livstid

Det førte til at FN i 1992 vedtok sanksjoner mot Libya, og etter en lang prosess ble de to mistenkte utlevert fra Libya og stilt for retten i Nederland, med med skotsk aktorat og skotske dommere.

Al-Megrahi ble i 2001 dømt til fengsel på livstid, mens den andre ble frikjent. To anker, en i 2002 og en i 2009, ble avvist.


Personvernpolicy