Solberg: – Ingen ny regjering uten Frp

Høyres Erna Solberg har ikke tro på en borgerlig regjering uten Frp og ber Sentrumspartiene endre mening. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
Høyres Erna Solberg har ikke tro på en borgerlig regjering uten Frp og ber Sentrumspartiene endre mening. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

Høyre-leder Erna Solberg mener det ikke er mulig å komme utenom Frp hvis man skal få stablet på beina en levedyktig borgerlig regjering i 2013. Nå ber hun sentrumspartiene endre holdning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Fremskrittspartiet er et parti som er så stort og har en så stor oppslutning at man ikke kommer unna at de må være en del av et regjeringsalternativ. De må være med på en regjeringsprosess for å få til noe i regjering, sier Høyre-leder Erna Solberg til NRK.

Hun viser til at KrF-leder Dagfinn Høybråten onsdag ga uttrykk for at de ikke-sosialistiske partiene før neste valg må komme fram til et mer realistisk regjeringsalternativ. Men der Høybråten ikke ville svare klart på hva det betyr for hans partis forhold til Fremskrittspartiet, er Solberg langt tydeligere:

– Hvis man mener at man skal ha et mer realistisk regjeringsalternativ, så må man også tenke mer gjennom hvordan man forholder seg til Fremskrittspartiet, enn det sentrumspartiene totalt sett har gjort tidligere, sier hun.

- Et overordnet mål for oss

- Det er et overordnet mål for Fremskrittspartiet at en ikke-sosialistisk regjering gir oss gjennomslag for vår politikk og at vi blir en del av regjeringen, sier Frp-leder Siv Jensen.

Hun har merket seg at Høyre-leder Erna Solberg sier Frp må være med i en regjeringsprosess og ikke en regjering.

– Hvis Solberg ikke mener at vi skal være en del av regjeringen, bør hun snarest si dette klart og tydelig, sier Frp-lederen.

Siv Jensen forventer imidlertid at Høyre-lederens utspill betyr at hun nå er kommet fram til det standpunkt Frp har hatt lenge, nemlig at de to småpartiene Venstre og Kristelig Folkeparti ikke kan diktere hvordan et alternativ til dagens rødgrønne regjering skal se ut.

Politikk, ikke posisjoner

Siv Jensen understreker at et regjeringsskifte må handle om skifte av politikk. Dersom vi kan bli enige om det, vil spørsmålet om posisjoner neppe bli noe stort problem.

Hun bekrefter at hun fortsatt mener det er naturlig at det største opposisjonspartiet ved valget også får statsministeren i en ny borgerlig regjering.

Frp-lederen mener likevel det helt avgjørende er at hun ikke vil støtte en regjering hun selv ikke er med i. Hvilken posisjon det skal være, er underordnet politikken, sier hun.

Siv Jensen tolker uansett Erna Solbergs siste uttalelser som gledelige og positive. Hun mener Høyrelederen gir uttrykk for det Frp har sagt lenge, og hun forventer at Solberg virkelig mener det hun sier.

– Det er ingen mening i at de to småpartiene i sentrum skal stå i veien for et borgerlig regjeringsalternativ, fastslår Frp-lederen.

Satser på gammel oppskrift

Høyre jobber for regjeringsmakt i 2013 med samme oppskrift som mislyktes i 2009: Alle skal med, ikke bare Frp. Partileder Erna Solberg lar ikke svært gode meningsmålinger gå til hodet på seg.

For oppslutningen om Høyre har steget jevnt og trutt hver eneste måned siden valget i fjor høst. I juni landet partiet på 24,9 prosent når man legger et snitt av alle månedens målinger til grunn.

Siden høsten 2009 har Høyre fått 133.000 velgere fra Fremskrittspartiet, 129.000 fra Arbeiderpartiet og rekruttert hele 178.000 velgere fra «sofaen».

Høyre er dessuten det klart foretrukne andrevalget for velgerne. 21 prosent sier de har Høyre på «andreplass». Ap og Frp får henholdsvis 14 og 9 prosent.

- Kan bli størst

– Dette er voldsomme tall. Høyre kan bli det største partiet på Stortinget, sier valgforsker Frank Aarebrot til Aftenposten.

Aarebrot sier til avisen at Høyre kan regjere alene dersom trenden holder seg. Dessuten mener han tallene viser at partileder Solberg har mye av æren:

– Mens Siv Jensen (Frp) fremstår som en partileder i opposisjon, fremstår Erna Solberg som en statsminister. Hun uttaler seg med tyngde og moderasjon, og hun blir ikke «sjokkert». Og så snakker hun om Høyres politikk, sier han.

Les mer: Høyre satser på gammel oppskrift i 2013

Valgforsker sier Høyre kan bli størst

Personvernpolicy