Radikal imam truer amerikansk tegner

Den amerikansk-jemenittiske imamen Anwar al-Awlaki har også tidligere oppfordret til angrep på sivile amerikanere. Nå truer han den amerikanske tegneren Molly Norris. (Foto: Scanpix/AP/Muhammad ud-Deen)
Den amerikansk-jemenittiske imamen Anwar al-Awlaki har også tidligere oppfordret til angrep på sivile amerikanere. Nå truer han den amerikanske tegneren Molly Norris. (Foto: Scanpix/AP/Muhammad ud-Deen)

Amerikanske Molly Norris blir truet på livet for å ha tegnet en plakat som inspirerte til kampanjen «Tegn Muhammed-dagen».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk kvinne er advart av FBI om at hun har mottatt drapstrusler fra en radikal islamsk teolog med bånd til al-Qaeda, ifølge CNN.

Tegneren Molly Norris fra Seattle i Washington tegnet en plakat som inspirerte til den omstridte kampanjen bak ”Tegn Muhammed-dagen” 20.mai i år.

Inspirert av South Park

Den gang sa Norris at hun var inspirert av furoren som fulgte en episode i den tegnede humorserien "South Park" som avbildet profeten Muhammed kledd i en bjørnedrakt. Serieskaperne mottok dødstrusler etter at episoden ble vist på kanalen Comedy Central, som siden valgte å vise den i redigert versjon.

Les også: Taliban tar ansvar for bombeforsøk

Norris tegning satte i gang en kampanje som oppfordret folk verden over til å tegne bilder av den islamske profeten. Over 100 000 mennesker meldte seg inn i Facebook-gruppen, og en pakistansk dom beordret Facebook avstengt i to uker.

Terrormistenkt

Den terrormistenkte Anwar al-Awlaki skrev i det engelskspråklige bladet «Inspire», som skal være en al-Qaeda-publikasjon, at Norris burde være et mål for mord.

Al-Awlaki er mistenkt for ha planlagt en feilslått bombing av et passasjerfly til Detroit 1. juledag i fjor.

– Norris blir nå bedt om å ta forhåndsregler for å holde seg trygg, sier FBIs spesialagent Marty Prewett.

Prewett ville ikke kommentere hvor Norris oppholder seg og om hun mottar beskyttelse. Al-Awlaki har i tillegg truet åtte andre tegnere, journalister og skribenter fra Storbritannia, Sverige og Holland.

–Ikke seriøst ment

– Jeg mente ikke at den satiriske plakaten min skulle bli tatt seriøst. Den ble en unnskyldning for folk til å være hatefulle eller slemme. Jeg er ikke slem, sa Norris i et intervju med City Arts Magazine for en måned siden.

Senioranalytiker Adam Raisman i Site Intelligence Group, som overvåker islamske terrorgruppers kommunikasjon over internett, sier trusselen utgjør et forsøk på å nå ut til et større publikum, og ikke bør tas lett på.

– Profeten er Jihads spydspiss. Det er lettere å støtte profeten gjennom å angripe de som spotter ham, enn å reise til et land med Jihad (i betydningen "hellig krig", journ. anm. ), som Irak eller Afghanistan, sier Raisman til CNN.


Personvernpolicy