Fire nye skal dø i juliBarnemorder henrettet i USA

DRAPSDØMT: William Garner (t. v) var den andre som ble henrettet i USA denne måneden, etter at Michael Perry ble henrettet i Texas 1. juli. I løpet av den neste drøye uka skal fire nye drapsdømte menn dø. Disse er (fra venstre øverst): Derrick Jackson, Joseph Burn, Jeffrey Matthews og Jermont Cox.
DRAPSDØMT: William Garner (t. v) var den andre som ble henrettet i USA denne måneden, etter at Michael Perry ble henrettet i Texas 1. juli. I løpet av den neste drøye uka skal fire nye drapsdømte menn dø. Disse er (fra venstre øverst): Derrick Jackson, Joseph Burn, Jeffrey Matthews og Jermont Cox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ble William Garner (37) henrettet i Ohio i USA for å ha tatt livet av fem barn. Trolig blir 11 nye dødssdommer fullbyrdet innen slutten av august.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om dødsstraff i USA

* 35 stater av i alt 50 har dødsstraff i lovverket. Dødsstraffen er også med i de føderale sivile og militære lover.

* Fra 1972 til 1976 var all praktisering av dødsstraff innstilt etter beslutning fra høyesterett.

* Siden da er 1.216 personer blitt henrettet.

* 3.263 fanger satt på dødscelle per 1. oktober 2009.

* De siste årene har to delstater kvittet seg med dødsstraffen, New Jersey i 2007 og New Mexico 2009. Disse er de eneste delstatene som har avskaffet dødsstraffen siden 1965.

* Den mest brukte henrettelsesmetoden er giftsprøyte.

(Kilde: Amnesty International, Wikipedia) (©NTB)

«Norge har ved en rekke anledninger tatt opp bruken av dødsstraff I USA, bade generelt og I tilknytning til enkeltsaker. Regjeringen markerer jevnlig Norges holdning i internasjonale fora, blant annet i FN, OSSE og Europarådet, og gjennom bilaterale anmodninger overfor land som benytter dødsstraff. Norge protesterer med jevne mellomrom i enkeltsaker der vi er kjent med at dødsstraff planlegges fullbyrdet på en særlig inhuman måte eller overfor mindreårige, gravide eller strafferettslig utilregnelige personer. I slike tilfeller anser vi dødsstraff som et brudd på folkeretten. Vi vurderer nå, hvor og hvordan norske protester mot dødsstraff vil kunne ha den ønskede virkning. Normalt søker vi å øke vår gjennomslagskraft gjennom å protestere sammen med likesinnede land», skriver kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet i en sms til ABC Nyheter.

(ABC Nyheter): Henrettelsen av William Garner startet klokken 10.00 onsdag i Southern Ohio Correctional Facility i Lucasville. 20 minutter senere mottok han den dødelige giftinjeksjonen. En rettsmedisiner fant ingen tegn til liv, men sa han hørte svake hjerteslag. Klokken 10.38 ble den drapsdømte mannen erklært død, skriver Examiner.com.

Afroamerikaneren ble henrettet for drapet på fem barn i Cincinatti 25. januar 1992. Retten finner det bevist at Garner stjal Addie Macks veske fra venterommet på et sykehus, for så å ta seg inn i leiligheten hennes.

Fem barn lå og sov i leiligheten da Garner brøt seg inn. 37-åringen satte fyr på leiligheten da ett av barna våknet og oppdaget ham. Addie Macks eldste barn overlevde, men i alt fem barn omkom av røykskader.

William Garner hevdet at han hadde en mental alder på under 18 år da brannen ble påsatt. Dette var et sentralt punkt i anken hans, som ble avslått av en distriktsdomstol 9. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nedadgående trend

Henrettelsen var den 31. i 2010. Ytterligere 17 er planlagt i år, 11 av dem i juli og august.

Dersom de planlagte henrettelsene blir gjennomført, vil 48 personer ha blitt henrettet ved utgangen av året. Det er flere enn i 2007 (42) og 2008 (37), men færre enn 2009, da 52 personer ble henrettet.

Høyesterett i USA stoppet alle henrettelser i sju måneder etter at to dødsdømte fanger reiste sak mot giftinnsprøytning som henrettelsesmetode. 6. mai 2008 ble det midlertidige oppholdet i henrettelser avbrutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oppsvingen i 2009 skyldes en viss opphoping og etterslep som følge av at henrettelsene ble midlertidig stanset. Ellers er trenden nedadgående, oppsummerer dødsstraffmotstander og kampanjemedarbeider på dødsstraff i Amnesty Norge, Jon Trana (79).

Han tror dødsstraffen etter hvert blir avskaffet i USA, men at det kommer til å ta lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil ta år. Holdningen blant mange amerikanere er temmelig bastant. Hvis du lykkes i USA er det din egen fortjeneste, men det er også din skyld hvis du ikke lykkes. Dette inntrykket står sterkt, sier Trana til ABC Nyheter.

– Ikke lett for norske myndigheter

Etter at delstaten New Mexico erstattet dødsstraff med livsvarig fengsel i 2009, har 15 delstater avskaffet dødsstraffen i USA. New York og New Jersey la vekk straffeformen i 2007.

– Mange delstater virker å være interessert i å avskaffe dødsstraffen, og det er jo flott. Det er veldig dyrt å dømme en person til døden, ikke minst på grunn av alle ankemulighetene. Dette poenget trykkes frem i debatten, sier den pensjonerte rektoren Trana.

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet sier til ABC Nyheter at Norge jevnlig har tatt opp bruken av dødsstraff i USA. Jon Trana mener det er svært vanskelig for norske myndigheter å påvirke USA i dødsstraffsaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske myndigheter sier de er motstandere av dødsstraff i USA, men jeg kan ikke huske å ha sett at de har tatt det opp direkte. Det er mange enkeltstater å forholde seg til, som ikke har egen utenrikspolitikk. Derfor er det ikke så lett for norske myndigheter å påvirke. Selv presidenten har fint lite han skulle ha sagt, med unntak av i føderale saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor ofte engasjerer Amnesty seg i enkeltsaker i USA?

– Amnesty kommer inn når alle legale muligheter er uttømt, og det er kort tid til henrettelser. Men det sitter over 3000 i dødscellerer i USA, så Amnesty må ta et hårete utvalg av saker de engasjerer seg i.

To henrettes samme dag

Neste planlagte henrettelse i USA finner sted 20. juli.

Da skal Derrick Leon Jackson (42) henrettes i Huntsville-fengselet i Texas. 11. september 1988 brøt Jackson seg inn i en leilighet hvor han slo en mann med metallstang før han stakk mannen til døde med kniv. Jackson drepte romkameraten på samme vis, før han stjal offerets bil og ble involvert i en biljakt med politiet i Houston.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Henrettelsen av Jeffrey D. Matthews (37) i Oklahoma er satt til samme dag. Matthews ble dømt for drapet på grandonkelen i 1994.

21. juli skal Joseph Daniel Burns (42) etter planen dø i Missisippi. Burns ble dømt til døden for drapet på en motellvert i byen Tupelo. Ifølge påtalemyndigheten stakk Burns verten med kniv, mens en medsammensvoren åpnet motellsafen.

Jermont Cox (39) har fått 22. juli som sin henrettelsesdato. 39-åringen ble dømt til døden i april 1995 for drapet på Terence Stewart i Philadelphia tre år tidligere. Drapet skal ha vært hevn for et narkorelatert ran og bilkapring. Ifølge organisasjonen Death Penalty Information Center, som er imot dødsstraff, er det sannsynlig at Cox kan få henrettelsen utsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I august er det planlagt sju henrettelser.

10. august: Roderick Davie, Ohio. Dømt for dobbeldrap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

12. august: Michael Land, Alabama. Dømt for drap.

17. august: Peter Cantu. Texas. Dømt for voldtekt og drap på to jenter.

17. august: James van Divner, Pennsylvania. Dømt for drap på eks-kjæresten. Henrettelsen kan bli utsatt, ifølge deathpenalty.org.

18. august: Anthony Fletcher, Pennsylvania. Dømt for ran og drap. Henrettelsen kan bli utsatt, ifølge deathpenalty.org.

19. august: Dennis Miller, Pennsylvania. Dømt for drap på kona. Henrettelsen kan bli utsatt, ifølge deathpenalty.org.

Foreløpig er det berammet tre henrettelser i september, to i oktober og en i desember.

Kilder: The New York Times , prodeathpenalty.com , deathpenaltyinfo.org , Texas Department of Criminal Justice, Amnesty International USA .