Kald vinter ødelegger badesommeren

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Brennmaneter har allerede ødelagt badesesongen rundt hele Oslofjorden fra svenskegrensen til Sørlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om temperaturen nærmer seg 20 grader de fleste steder, er det lite som tyder på at brennmanetene vil forsvinne med det første.

Men nå får vi endelig forklaringen på masseoppblomstringen av det motbydelige nesledyret.

Det er den kalde vinteren i hele kystområdet rundt Nordsjøen som har skapt optimale forhold for brennmaneter i perioden fra mars til mai, sier førsteamanuensis Hans Henrik Karlsen ved Universitetets marinbiologiske feltstasjon i Drøbak til NTB.

Femdoblet

Larvene fra reproduksjonen i fjor lå trolig på vanlig nivå under selve overvintringen, men deretter har de denne våren havnet i optimale forhold etter at de slapp havbunnen. Om lag fem ganger flere enn normalt overlevde da en etter en forlot det som ligner en stabel med tallerkener, sier Karlsen.

Han sier det først og fremst er temperaturen etter den kalde vinteren og våren som har vært avgjørende, men i tillegg må det også ha vært gode næringsforhold.

Ved «Biologen» i Drøbak får studenter fra inn- og utland se nesledyret i aksjon. Karlsen sier det finnes fossiler som viser at brennmanetene er mange millioner år gammel. Han har liten tro på at mennesker kan klare å utrydde dem, men så sent som denne uken har tyske studenter forsøkt forskjellige kremer for å dempe virkningene når de blir angrepet under dykking i Drøbaksundet.

Nesledyr og rovdyr

Karlsen sier det er flere arter av maneter i norske farvann enn det er fuglearter.

– Det er fascinerende å se hvordan brennmaneten både angriper med nesleceller som utløses av et lite hår, og med kjemiske stoffer. Derfor kan selv en tørket manet svi og klø, sier Karlsen.

De manetene som plager oss nå om dagen er kjønnsmodne hunner og hanner som opptrer som rovdyr. I noen grad spiser den ene art en annen. Selv om maneter ikke er Karlsens forskningsområde, har han lenge vært opptatt av deres vandringer i havet.

– Jeg har bodd rundt Oslofjorden i snart 50 år. Aldri har jeg sett maken til det vi opplever denne sommeren. Det skal bli interessant å følge utviklingen for de forskjellige manetartene i årene fremover, sier Karlsen.

De fleste andre synes trolig det er mer interessant å få vite om bademulighetene i kystområdene i Sør-Norge er forsvunnet for godt. (©NTB)

Personvernpolicy