25 år siden Live Aid

Live Aid fant sted på Wembley i London og på JFK Stadium i Philadelphia (bildet) lørdag 13. juli 1985. Foto: Squelle (Wikipedia) / (by-sa/3.0)
Live Aid fant sted på Wembley i London og på JFK Stadium i Philadelphia (bildet) lørdag 13. juli 1985. Foto: Squelle (Wikipedia) / (by-sa/3.0)

I dag er det nøyaktig 25 år siden konserten som forandret verden fant sted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sir Bob Geldof har blitt en ettertraktet foreleser ved forskjellige anledninger etter at han engasjerte seg for sultofrene i Afrika for 25 år siden. Foto: Sang Tan (AP Photo)Sir Bob Geldof har blitt en ettertraktet foreleser ved forskjellige anledninger etter at han engasjerte seg for sultofrene i Afrika for 25 år siden. Foto: Sang Tan (AP Photo)

(ABC Nyheter): Samtidig som det store musikkarrangementet kan feire sitt 25-årsjubileum, har musikkfans verden over nettopp kåret Live Aid til den mest minnerike konserten gjennom tidene, foran blant annet den legendariske konserten til Jimi Hendrix på Woodstock-festivalen i 1969.

Tidenes største

Lørdag 13. juli 1985 samlet Bob Geldof verdens dominerende musikere på Wembley Stadion i England og på JFK Stadium i Philadelphia. Til sammen tiltrakk de to konsertene mer enn 170 000 publikummere, mens mer eller mindre resten av verden fulgte begivenheten i direktesendingen på TV. Konserten var tidenes største satelittoverførte TV-sending, hvor mer enn 2 milliarder seere fulgte med i mer enn 100 land.

Initiativtagerne, musikeren Bob Geldof fra det irske new wave-bandet The Boomtown Rats og Midge Ure fra Ultravox, sitt formål med konserten var å samle inn penger til de sulterammede i Etiopia.

Midge Ure er ikke overrasket over at arrangementet fremdeles har en relevans til dagens barn og unge.

- Vi visste på den tiden at vi var med på noe utrolig og det er helt naturlig at vi i dag, 25 år senere, fremdeles snakker om det. Folk strømmet til og ønsket å involvere seg – de ønsket genuint en forandring. Det er jeg umåtelig stolt av i dag, forteller Ure til avisen The Daily Record.

Nådde to milliarder TV-seere

Live Aid samlet et rundt to milliarder TV-seere verden rundt da konsertene gikk av stabelen for 25 år siden. Arrangøren har i ettertid anslått at det i forbindelse med det store arrangementet ble samlet inn hele 150 millioner pund, noe som med dagens kurs tilsvarer bortimot 1,5 milliarder kroner.

Et kvart århundre senere er spørsmålet om innsamlingsaksjonen hjalp og om det utgjorde noen forskjell.

- Jeg har møtt noen av barna som fikk mat i flyktningeleirene gjennom Live Aid og Band Aid og kan bekrefte at det utgjorde en forskjell. Mange av dem sitter i dag i regjerninger, har utdannet seg til leger og lærere, og gir på den måten noe tilbake til samfunnet de lever i, forteller Midge Ure videre.

- Dersom det [Live Aid] ikke hadde skjedd, så ville ikke disse menneskene ha vært i live, forklarer Ure.

I årene 1984-85 var Etiopia rammet av den verste sultkatastrofen i landets historie. Landet hadde da vært rammet både av tørke, korrupsjon og borgerkrig, og en million innbyggere døde på grunn av situasjonen, samtidig som et titalls millioner andre innbyggere holdt på å sulte ihjel.

Ble inspirert av et nyhetsinnslag

Da Bob Geldof sammen med sin daværende kone Paula Yates så et innslag om situasjonen i Etiopia i TV-nyhetene en oktoberdag i 1984, tok han affære og stablet på rekordtid prosjektet Band Aid på beina. Det resulterte i julesingelen «Do They Know It’s Christmas?», hvor mer eller mindre hele eliten innenfor britisk musikkliv stilte opp.

Singelen solgte 3,5 millioner eksemplarer og var den mest solgte i Storbritannia gjennom tidene, og beholdt førsteplassen på statistikken helt frem til Elton John hyllet prinsesse Diana etter hennes død med sin omskrevne 70-tallsslager «Candle In The Wind» i 1997.

Etter Band Aid, men før Live Aid satte så Michael Jackson og Lionel Richie seg ned sammen og skrev «We Are The World», og samlet amerikanske artister unner fellesbetegnelsen USA For Africa, som ble en salgssuksess verden knapt hadde sett maken til.

I kjølvannet av suksessen med Band Aid, gikk Geldof deretter i bresjen for Live Aid, som altså gikk av stabelen 13. juli 1985.

«Alle» stilte opp

Musikkstjerner fra hele verden stilte opp for saken, og verden har aldri – verken før eller siden – sett så mange storheter opptre sammen på en scene. Blant artistene som stilte opp var Elton John, Sting, Phil Collins, Sade, U2, Madonna, Paul McCartney, George Michael, Dire Straits, David Bowie, Tina Turner, The Who, The Beach Boys, Duran Duran, Spandau Ballet, Led Zeppelin, Mick Jagger og Queen.

Det ble skrevet både veldedighets- og TV-historie den julikvelden for 25 år siden.

Personvernpolicy