Meny

Farlig hetebølge i Europa

Heten i Europa kan ha krevd flere hundre liv. Her avkjøler ni år gamle Harry seg i en fontene i Berlin, hvor gradestokken viste 37 grader lørdag. (Foto: AFP / Johannes Eisele)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere dødsfall enn normalt i glohet periode i Europa.

Det har vært glohete sommertemperaturer i Europa lørdag. Myndighetene har advart om faren for både de yngste og eldste, og en rekke dødsfall kobles til hetebølgen.

Dødsfall

I Spania sier en tjenestemann at tre mennesker er døde som følge av været, inkludert en 24 år gammel mann.

I det sentrale og sørlige Spania har det vært varslet temperaturer opp til 39 grader Celsius, ifølge det nasjonale meteorologiske byrået Aemet. Temperaturen er forventet å begynne å falle på søndag og mandag.

Varmen lettet litt i Paris lørdag der temperaturen ble målt til 26 grader klokken tre i ettermiddag, ned fra 33 grader samme tid fredag.

Storbritannias høyeste temperatur i år, 31,7 grader, ble registrert i Gravesend i det sørøstlige England fredag.

Helserisiko

Varmen og det faktum at temperaturen har holdt seg oppe om natten - rundt 20 grader Celsius – utgjør en helserisiko for eldre mennesker , og svært unge barn, ifølge den britiske helseorganisasjonen Health Protection Agency (HPA).

HPA sier også at det har vært «flere hundre» dødsfall mer enn normalt de siste to ukene, og noen av dem synes å være knyttet til varmen.

– Selv om vi kun har svært foreløpige data, tyder de på at det varme været kan ha vært årsaken til noe av økningen, sier en talsmann for HPA.

Storbritannia har opplevd de tørreste første seks månedene av året siden 1953. Men tørken strekker seg ikke over hele Storbritannia. Kraftig regn falt i nordlige deler av England og i Skottland fredag og lørdag.

Vannmangel

I Belgia står flere byer overfor vannmangel på grunn av det varme været.

– I Bullange øst i Belgia har flere vannkilder tørket ut, og de risikerer en kritisk situasjon hvis det ikke kommer regn i slutten av neste uke, sier ordføreren Friedhelm Wirtz.

Fredag ba tre andre sørøstlige kommuner, Chiny, Bellevaux og Hastiere om vannforsyninger, ifølge innenriksministeren.

Populært