Meny

– VM er nøkkelen for «nye» Sør-Afrika

→ Folk ser på Sør-Afrika med nye øyne og en ny forståelse for landet, sier VM-arrangør Danny Jordaan. (Foto: Scanpix / Reuters/ Daniel Munoz)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VM-arrangør Danny Jordaan mener VM-sluttspillet er nøkkelen i arbeidet for å skape et «nytt og bedre» Sør-Afrika.

Utfordringen blir å gjøre de endringene man har sett, om til noe som varer. Frykten er at VM-effekten er nettopp det, en effekt som forsvinner så snart den siste utenlandske VM-journalist og fotballspiller har forlatt landet.

Særlig viktig er ifølge Jordaan holdningsendringen man har sett i utlandet. Utlendinger ser på Sør-Afrika på en helt ny måte, fremholder han.

– Vi har lykkes i å skape et nytt bilde av landet. Folk ser på Sør-Afrika med nye øyne og en ny forståelse for landet. Nå omfavner de oss, sa Jordaan på en pressekonferanse lørdag.

– Stoltheten må vare

Han er den mektige sjefen for VMs organisasjonskomité. I flere år har han jobbet tett med myndighetene, ikke bare for å skape et perfekt VM, men også et perfekt Sør-Afrika.

Jordaan håper folket klarer å beholde følelsen av forandring også etter sluttspillet.

– Vi må sørge for at stoltheten varer lenger enn i 90 minutter. Denne følelsen må vi overføre til de andre områdene i livene våre, sier han.

Et element Jordaan gjerne ser at blir permanent, er den økte sikkerheten. Sør-Afrika er plaget av mye kriminalitet, men det har vært svært trygt under VM.

De særegne domstolene, der flere er blitt stilt for retten og dømt eller frikjent bare dager etter pågripelse, er noe Jordaan tror Sør-Afrika kan ha bruk for også i framtiden.

Samhold

Men viktigere enn både sikkerheten og verdenssamfunnets nye inntrykk av landet, er ifølge Jordaan samholdet man har sett under mesterskapet. Svarte og hvite har feiret suksessen side om side.

– Det har vært flere øyeblikk som har vist et helt spesielt samhold. Demografien på arenaene viser at fotball virkelig kan bidra i nasjonsbyggingen., sier Jordaan.

VM har skapt 115.000 arbeidsplasser for de fattige i landet, og også gitt dem kunnskaper som kan brukes når mesterskapet er over. Økonomisk har det også vært en suksess.

– Noe vi derimot ikke kan måle betydningen av, er en generasjon av stolthet over Sør-Afrika, en generasjon som deler samme visjoner, sier Jordaan.

– Nå må vi mobilisere for å bekjempe de sosiale problemene vi står overfor, innen helse, utdanning og fattigdom. (©NTB)

Populært