Meny

– PST bør holde kjeft

Advokat Carl Konow Rieber-Mohn, som forsvarer den ene av de tre siktet for terrorplanlegging, misliker lekkasjene fra PST. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarerne til de tre som er siktet i terrorsaken irriterer seg kraftig over det de mener er myndighetsstyrte lekkasjer.

De tre forsvarerne reagerer på at pressen, og da særlig VG, stadig kommer med avsløringer om etterforskningen som ledet opp til arrestasjonen av de tre terrorsiktede torsdag, mens de selv sitter på minimalt med informasjon.

– Det er paradoksalt at PST holdt en pressekonferanse i etterkant av arrestasjonene hvor de sa at man ville holde kortene tett til brystet, mens de nå lekker opplysninger over en lav sko, sier advokat Carl Konow Rieber-Mohn. Han forsvarer den antatte hovedmannen i saken, en 39 år gammel nordmann med uigurisk opprinnelse.

Rieber-Mohn mener det ikke er tvil om at flere av de opplysningene som har kommet ut i mediene stammer fra myndighetene.

– Hvis dette ikke er lekkasjer som har kommet fra PST bevisst, så er det i alle fall en medarbeider hos dem som har skaffet seg en god ekstrainntekt, sier Rieber-Mohn til NTB.

– Skader rettssikkerheten

Også Arvid Sjødin, som forsvarer den 37 år gamle irakisk-kurderen som sitter fengslet i Tyskland, er oppgitt.

– Jeg har ikke fått se noen dokumenter i saken, men alt står jo i VG, så det er vel strengt tatt ikke nødvendig, sier han.

Han mener det er svært uheldig at så mange detaljer om etterforskningen nå er ute i offentligheten, og mener det kan skade rettssikkerheten til hans klient.

Advokat Kjell T. Dahl, som forsvarer den siktede usbekeren, sa til Aftenposten fredag at han reagerer på de påfallende mange, og ensidige lekkasjene som har fremkommet i mediene de siste dagene.

Advokat Rieber-Mohn mener at norske myndigheter snarest bør endre sin strategi i håndteringen av terrorsaken.

– For det første bør PST holde kjeft, og informere forsvarerne før de informerer pressen. For det andre bør man snarest gå ut og dementere dersom opplysningene som har kommet fram i mediene er feil, sier han.

Gale opplysninger

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) avviser overfor NTB at det bevisst har blitt lekket opplysninger om terrorsaken til mediene.

– Vi registrerer at det er mange påstander om etterforskningen ute i mediene nå, men mye av denne informasjonen er rett og slett feil, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.

Han vil ikke si noe om hvilke opplysninger som er gale.

– Det blir feil og gå ut med dementier. Hvis vi begynner å kommentere enkeltopplysninger må vi også kommentere andre. Vi forholder oss passive og viser til de opplysningene som ble gitt på pressekonferansen torsdag, sier han.

Hugubakken mener PST har god kontroll med informasjonen som går ut. – Vi kan selvsagt ikke kontrollere hvem alle i PST snakker med til enhver tid, men vi er svært opptatt av ryddighet i våre rekker. For øvrig kan jeg si at disse lekkasjene ikke gagner PST, sier Hugubakken.

Populært