Meny

Vuvuzelaens siste tuuuuut

Fargerike tilskuere, selvsagt med vuvuzelaen på plass, har preget VM i Sør-Afrika. Foto: Scanpix / Reuters / Mike Hutchings.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Intet lag eller spiller har dominert VM slik vuvuzelaen har gjort det. I hver eneste kamp er lydbildet farget av plasttrompetene. Søndag får vi siste tuuuuut.

På TV høres det ut som bier som summer aggressivt. I virkeligheten lyder en vuvuzela mer som en elefant som sint blåser ut sin misnøye gjennom snabelen. Og når tusener blåser samtidig, kan det være bokstavelig øredøvende.

Det er ikke Shakiras «Waka waka (This time for Africa)» som er årets VM-låt, men den evige vuvuzelatutingen som ingen kan ha unngått å legge merke til. Verden over har man hatt god grunn til å lure på hvordan i all verden en bisverm har kommet seg inn i flatskjermen.

Idrettsklubber og – arrangører verden over har bannlyst instrumentet få utenfor Sør-Afrika hadde hørt (eller hørt om) før avspark i den første VM-kampen. Men så upopulær som vuvuzelaen er, like uunnværlig er den for dem som vil ha den fulle VM-opplevelsen.

Det er knapt en VM-turist i Sør-Afrika som ikke har en vuvuzela stikkende opp av sekken, og europeerne blåser minst like hardt i dem som sørafrikanerne.

Jetfly

En hel industri er vokst opp rundt vuvuzelaene, som er målt til å kunne produsere 123,9 decibel – sammenlignbart med et jetfly som ruser motoren. Ørepropper selger som varmt hvetebrød (eller vuvuzelaer), og en stund var ingen å oppdrive i VM-byene.

Tidlig i VM ble det foreslått å bannlyse vuvuzelaen, og FIFA hadde ryggdekning. På plakatene som forteller hva som ikke er tillatt på tribunen, listes blant annet gjenstander som skaper irriterende ulyd (for eksempel trykkluftsirener). Men FIFA ville respektere lokal tribunekultur, og plakatene ble oppdatert med påskriften: Vuvuzelaer er tillatt!!

Vuvuzelaer er blitt blant de hyppigst bestilte gjenstander i netthandel, og VM-arrangørens talsmann Rich Mkhondo er sikker: – VM forlater Afrika, men hver gang det blåses i en vuvuzela, vil man tenke på Sør-Afrika.

Spørsmålet er om det blir varme tanker.

Frøken Vuvuzela

For noen har navnet en liflig klang. Fra Uruguay meldes det at et foreldrepar har søkt om å få gi sin nyfødte datter navnet Vuvuzela. Er det frekt å anta at det er en skrikerunge?

Enkelte tar til orde for at vuvuzelaen ikke er et torturinstrument, men et musikkinstrument.

– Den som har prøvd å spille på en saksofon, en klarinett eller en cello vet at instrumentet kan lyde forferdelig om det ikke blir spilt på riktig måte, sier Mkhondo til avisen The Star, og oppfordrer komponister og artister til å gjøre ære på vuvuzelaen.

NTBs utsendte VM-skribent kan underskrive på at det i sørafrikanske platebutikker faktisk selges en CD med navnet «Vuvuzelafavoritter». (©NTB)

Populært