Meny

- Blekkspruten Paul er ikke synsk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske blekkspruten Paul har blitt verdenskjent for sin evne til å plukke ut vinneren i fotballkamper. Hva er sjansen for det?

Den tilsynelatende synske blekkspruten Paul har blitt en stor stjerne for sin evne til å tippe vinneren i fotballkamper.

Hittil har det tyske bløtdyret klart å tippe utfallet i alle Tysklands seks kamper i Fotball-VM. Og i går ble det kjent at Paul har tippet at Spania vil gå helt til topps i det store mesterskapet.

Det vil si at selveste snåsamannen må se seg slått av blekkspruten Paul. Før VM startet uttalte nemlig Joralf Gjerstad til VG at han holdt Tyskland som vinnere.

Blekkspruter går for å være de mest intelligente av alle virvelløse dyr. Men blekkspruter er nå en gang blekkspruter - og ikke først og fremst fotballeksperter. Derfor har matematikerne forsøkt å regne ut hvor enestående Pauls prestasjoner egentlig er.

Det skriver britiske BBC.

Og skal man tro ekspertene er sjansen for å tippe riktig utfall i syv kamper (hvor uavgjort ikke er et alternativ) 1 til 128. Altså relativt liten, men langt fra umulig.

Sjansen for at Paul skulle tippe riktig på første kamp var 1 til 2. Deretter var det en fjerdedels sjanse for at han skulle klare de to første kampene. En åttendedels sjanse for de tre første kampene, og så videre.

Professor i anvendt matematikk ved universitetet i Bath, Chris Budd, sammenligner overfor BBC orakelblekksprutens evne til å tippe riktig utfall med å kaste krone og mynt.

– Dersom du kaster en mynt, og den kommer med baksiden ned seks ganger på rad, så er sjansen for det liten. Men det er langt fra så liten sjanse som å tippe de riktige lottotallene.

At Paul har klart seg så bra hittil skyldes bare flaks, mener forskerne.

Som en kuriositet kan det nevnes at det skapte overskrifter over hele verden da de samme lottotallene ble trukket to ganger på rad i Bulgaria i september i fjor. Den magiske rekka 4,15, 23, 24, 35 og 42 ble trukket både 6. september og den 10. september.

Trekningen foregikk på direktesendt TV med publikum i salen.

Ifølge Norsk Tipping er det minimal sjanse for at samme vinnerrekke skal kunne trekkes to ganger på rad i Norge. Oddsen de opererer med er 1:5 379 616.

Les også: Regnehesten Hans


Populært