Meny

– Terrormålet var Norge

Advokat Carl Konow Rieber-Mohn sier hans klient, en 39 år gammel norsk statsborger av uigurisk opprinnelse, opplevde pågripelsen torsdag som unødvendig brutal. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST hadde plassert flere overvåkingskameraer inne i leiligheten til den terrorsiktede 39-åringen med uigurisk bakgrunn. Politiet mener at han og de to andre terrorsiktede hadde tenkt å slå til i Norge, skriver VG.

Ved hjelp av kameraene kunne PST følge direkteoverførte bilder fra leiligheten i en boligblokk inne på området til Ullevål universitetssykehus.

Ifølge VG var det også her 39-åringen ble pågrepet av politiet under aksjonen mot de tre som er siktet for å ha planlagt terrorhandlinger torsdag.

Stor bombe – ukjent mål

PST mener at bombematerialet som skulle brukes i al-Qaidas første terrorangrep på norsk jord, ble oppbevart i mannens leilighet.

Ifølge sikkerhetstjenesten hadde de tre nok sprengstoffmateriale til å lage en stor bombe, eller flere mindre sprengladninger.

PST skulle først ha trodd at de aksjonene som de mener mennene har planlagt, skulle finne sted i utlandet. Men etter hvert som etterforskningen pågikk, ble det klart at målet for aksjonen var Norge.

Det endelige målet for terrorhandlingen ennå ikke var valgt ut, skiver avisen.

Full kontroll

PST hadde byttet ut vannstoffet (hydrogenperoksid) de tre mennene skal ha anskaffet, med en ufarlig væske.

Sikkerhetstjenesten skal også ha gjort andre grep for å forsikre seg om at en bombe aldri ville virke om den ble satt sammen, PST skal ha følt at de hadde slik kontroll på situasjonen at de hadde bestemt seg for å stå løpet ut og ikke pågripe de involverte for tidlig.

Både overvåkingen og den antatt uskadeliggjorte bomben gjorde etterforskerne trygge på at de kunne vente til de visste hva mennene planla før de gikk til aksjon mot de påståtte terroristene, skriver VG.

Den siktede 39-åringens forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn sier at hans klient så langt ikke er konfrontert med sprengstoff eller annen form for terrortilknytning. (©NTB)

Populært