Meny

Sexskandale i svensk valgkamp

Den svenske arbeidsministeren Sven Otto Littorin kunngjorde på en pressekonferanse onsdag at han går av som statsråd. Foto: HENRIK MONTGOMERY / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sexskandale ryster statsminister Fredrik Reinfeldt og den svenske regjeringen kort tid før valget. Den avgåtte arbeidsministeren benekter at han har begått lovbrudd ved å kjøpe sex, slik Aftonbladet skriver.

Ifølge Aftonbladet var årsaken til arbeidsminister Sven Otto Littorins avgang onsdag at avisen hadde konfrontert ham med opplysninger om at han skal ha kjøpt sex av en kvinne i 2006.

På pressekonferansen onsdag sa Littorin at han ikke orket å fortsette som statsråd i Reinfeldts regjering av private årsaker. Han oppga da en tvist med sin tidligere kone om omsorgen for barna som årsak til avgangen.

Fikk betalt

Aftonbladet bringer lørdag et intervju med en kvinne som kaller seg Anna, nå 30 år, og som forteller at hun fikk betalt for å yte Littorin seksuelle tjenester for fire år siden. Littorin skal ha utgitt seg for å være en annen, men Aftonbladet mener å ha sporet telefonnumre tilbake til den nå avgåtte arbeidsministeren.

Som i Norge, er det i Sverige forbudt å kjøpe sex.

Hos Moderaterna ble det lørdag handlet lynhurtig for å avverge en pinlig skandale kort tid før valget. Littorin har selv ikke uttalt seg om anklagene, men lørdag formiddag innkalte statsminister Reinfeldt selv til pressekonferanse der han sa at han var blitt informert om de alvorlige anklagene av Littorin tirsdag, dagen før avgangen.

– Sven Otto sa til meg at påstanden (om sexkjøp) er uriktig, sa Reinfeldt lørdag. Han la til at han tror på sin tidligere statsråd og holder fast på at det var familiesituasjonen som gjorde at Littorin valgte å be om avskjed.

Sprer ikke rykter

På spørsmål fra Aftonbladet om han tror kvinnen har funnet på historien om sexkjøp, svarte Reinfeldt:

– Det er ikke opp til meg å avgjøre. Min rolle er å fortelle hva Littorin har fortalt meg, sa statsministeren.

– Hvorfor benekter ikke Littorin dette selv?

– Det vet jeg ikke, sa en tydelig ukomfortabel Reinfeldt på den svært hastig sammenkalte pressekonferansen.

– Hvorfor har dere ikke gått ut med dette tidligere?

– Det er ikke min oppgave å spre rykter, sa Reinfeldt på spørsmål fra TT.

Heller ikke på partikontoret til Moderaterna er det noen som ønsker å kommentere saken. Det er heller ingen som har informasjon om hvordan Littorin kan kontaktes, og det vises til at han ikke lenger er aktiv i partiet.

– Det er mulig han fortsatt er medlem, men det vet jeg faktisk ikke, sa Carl Johan Swanson på telefon til Aftonbladet.

Kan skade

Reinfeldt vil ikke spekulere på om sexanklagene mot tidligere arbeidsminister Littorin vil skade regjeringen eller partiet i valgkampen.

Ifølge Marie Demker, som er professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet, avhenger skadeeffekten av hvordan saken håndteres videre.

– Når Reinfeldt sier at han ikke kan annet enn å tro på Littorin, er det en underlig håndtering. Han kunne bare ha svart at dette er en sak for rettsvesenet og personene som er innblandet, sier Demker.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært