Meny

To av de siktede avviser terrorplaner

Advokatene Carl Rieber-Mohn og Kjell T. Dahl forsvarer to av de siktede. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet betegner dem som en del av et ekstremt miljø med koblinger til al-Qaida. De to siktede som foreløpig har gitt sin forklaring, avviser at de har noe som helst med terrororganisasjoner å gjøre.

Fakta om de siktede i terrorsaken

De tre mennene som er siktet i terrorsaken har forskjellig nasjonal bakgrunn.

* Siktet nr. 1 er en 39 år gammel uigur (muslimsk minoritet i Kina) med norsk statsborgerskap. Han kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

* Siktet nr. 2 er en 37 år gammel irakisk/kurdisk mann. Han kom til Norge i 1999 og fikk innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han ble pågrepet i Tyskland.

* Siktet nr. 3 er en 31 år gammel usbeker som kom til Norge som asylsøker i 2002. Søknaden om asyl ble avslått, men gjennom familiegjenforening har han fått permanent opphold i Norge.

(©NTB)

Den 39-årige nordmannen med uigurisk bakgrunn ble avhørt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hele dagen og deler av kvelden fredag.

– Han stiller seg uforstående til siktelsen og benekter enhver kjennskap til terrorvirksomhet, sier hans forsvarer, Carl Konow Rieber-Mohn, til NTB.

Han betegner sin klient som en religiøs mann som går i moskeen og ber etter muslimsk skikk, men som i avhør ikke har framstått aggressiv eller fanatisk. 39-åringen har forklart at han kjenner de to andre siktede, men advokaten vil ikke gå nærmere inn på hvordan.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fortalte torsdag at de tre pågrepne er en del av miljøene som PST har betegnet som inspirert av ekstrem islamisme og som kan planlegge terroraktivitet. Det kjenner verken 39-åringen eller den 31-årige usbekeren seg igjen i.

– Trives godt i Norge

31-åringens forsvarer, Kjell T. Dahl, sier at også hans klient nekter enhver befatning med terrorplanlegging. Han benekter også opplysninger personer i det usbekiske miljøet i Norge har gitt til Dagbladet om at 31-åringen har blitt stadig mer radikal mens han har bodd i Norge.

– Jeg har kjent ham i en tid, og han er den siste jeg har tenkt på som noen radikal muslim. Han trives godt i Norge, er en ganske moderne mann og har ikke noen mullalook. Han sitter fengslet i Adidas-bukse og t-skjorte, sier Dahl til NTB.

Ingen av de to er, ifølge deres advokater, tidligere straffedømt i Norge. De vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett mandag.

Ingen kontakt

Den 37-årige kurdiske irakeren er begjært utlevert fra Tyskland, hvor han ble pågrepet torsdag. Han ble framstilt for retten i Duisburg fredag og sitter nå fengslet så lenge prosedyren med utlevering til Norge vil ta.

Advokat Arvid Sjødin hadde fredag problemer med å komme i kontakt med sin klient i fengselet Justizvollzugsanstalt Weiterstadt.

Sjødin vet ikke hvordan 37-åringen stiller seg til terrorsiktelsen. Han har vært i kontakt med mannens kone, og heller ikke hun har snakket med sin mann etter at han ble pågrepet. Hun har imidlertid fortalt om en dramatisk aksjon.

– Maskerte tyske politisoldater bevæpnet med maskinpistoler tok seg inn i familiens leilighet og nappet faren bort foran øyene på de mindreårige barna. Moren må nå bruke lang tid på å bearbeide reaksjonene med sine barn, sier Sjødin til NTB.

– Trives i Norge

Det ene rettsmøtet skulle opprinnelig vært gjennomført lørdag, men ble utsatt på grunn av usbekerens helsetilstand.

– Han hadde influensa før han ble pågrepet, og pågripelsen har i tillegg medført en stor belastning. Han har hatt legetilsyn og vært til samtaler med psykolog. Han er nå sykmeldt, sier advokat Dahl.

Ifølge VG Nett er han mistenkt for å ha stukket av med 6 millioner kroner i forbindelse med tvangsoppløsning av hans byggefirma, men saken er ikke kommet opp for retten.

– Denne konkursen skjedde for ett år siden. Jeg kjenner ikke til saken, men hvis han hadde gjort noe ulovlig regner jeg med at denne saken ville ha kommet opp i retten allerede, sier forsvareren til NTB.

Utpekt som hovedmann

PST mener de tre pågrepne i Norge kan kobles til terrorplaner i USA og Storbritannia.

Den tyske avisen Der Spiegel har skrevet at det var den 39 år gamle uiguren som rekrutterte de to andre, og ifølge New York Times skal de tre etter hvert ha sverget troskap til Turkestans islamistparti (TIP), en uigurisk separatistgruppe med bånd til al-Qaida.

Avisa skriver hevder at 39-åringen under besøkene i Waziristan deltok på en treningsleir i al-Qaida-regi. Norsk-uiguren innrømmer at han har vært i Pakistan, men benekter å ha vært i Waziristan.

– Han har i avhør benektet å ha drevet terrorplanlegging eller hatt noen som helst tilknytning til noen grupper som defineres som terrororganisasjoner, sier Carl Konow Rieber-Mohn, til NTB. (©NTB)

Populært