Meny

Fikk legionella på behandlingstur

Foto fra behandlingsstedet og legionellasmitte fra Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinne ble syk etter å ha vært på et behandlingsopphold arrangert av Oslo universitetssykehus. Folkehelseinstituttet oppfordrere alle som har blitt dårlige, til å kontakte lege.

Kvinnen ble syk to dager etter at hun kom hjem fra behandlingsoppholdet ved Institutt Igalo i Montenegro.

Oslo universitetssykehus opplyser at de bruker instituttet som et behandlingstilbud til voksne med revmatiske sykdommer og at det er minst rundt 100-150 nordmenn på stedet.

I tillegg til de som reiser gjennom Seksjon for behandlingsreiser ved Oslo universitetssykehus er det også andre nordmenn som reiser til instituttet.

- Alle som har blitt syke innen to uker etter oppholdet bør kontakte lege snarest, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

- Var på instituttet i juni

Kvinnen var med i en gruppe på 115 personer som hadde et behandlingsopplegg ved Institutt Igalo fra 2. juni til 30. juni, ifølge Oslo universitetssykehus.

De informerer om at Seksjon for behandlingsreiserr nå tar kontakt med og informerer alle deltagerne på den aktuelle reisen.

- Det gjennomføres dessuten informasjonsmøte for de brukerne som nå oppholder seg ved Institutt Igalo gjennom Seksjon for behandlingsreiser sitt opplegg.

- Montenegriske myndigheters ansvar

De hjelper også instituttet med arbeidet med sporing av mulige smittekilder og sanering.

Smittekilden er foreløpig ikke kjent, men det kan ikke utelukkes at den syke er blitt smittet under oppholdet.

Folkehelseinstituttet opplyser også at de har informert pasienter som har vært på stedet den siste uken, instituttet og montenegriske myndigheter om sykdomstilfellet.

- De har ansvar for videre oppfølging med å finne en evt. kilde for legionellabakterier, skriver de.

Symptomer

Symptomer på legionellasykdom kan være hodepine, muskelsmerter, slapphet, feber, tørrhoste, brystsmerter og magesmerter og diaré.

Folkheleseinstituttet understreker at det er viktig at personer med nedsatt immunforsvar er særlig årvåkne, men at man bare trenger å kontakte lege dersom man har symptomer.

Legionellose smitter ved innånding av små vanndråper i luften som er forurenset av Legionellabakterier. Sykdommen kan forårsake alvorlig lungebetennelse, og personer med nedsatt immunforsvar er mer utsatt for å utvikle alvorlig sykdom.

Sykdommen smitter ikke mellom mennesker.

Populært