Meny

Minst 15 drept i flom i India

Dette bildet tatt i fredag viser en oversvømt vei nær landsbyen Brahmpur. Flommen i India vedvarer og menneskene i de berørte områdene rammes av mat- og vannmangel og strømstans. (Foto: Scanpix/EPA/RAMINDER PAL SINGH)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

172 er drept i monsunsesongen hittil.

Minst 15 mennesker har blitt drept i en monsundrevet flom i Indias nordlige delstater Punjab og Haryana siden onsdag, ifølge Deutsche Presse-Agentur

Disse delstatene anses som Indias viktigstelandbruksstater og ligger i nærheten av hovedstaden New Delhi.

Distriktene Ambala, Kurukshetra og Kaithal i Haryana er hardest rammet, og hæren har blitt tilkalt for å bistå med katastrofehåndteringen.  

Flere hundre landsbyer er rammet, og tog har vært innstilt siden tirsdag fordi sporene sto under vann.  

Meteorologene har spådd «tung til svært kraftig nedbør» i delstatene på lørdag.

Nesten hvert år fører oversvømmelser til mange dødsfall i monsunsesongen, vanligvis varer fra juni til september. Ifølge det indiske innenriksdepartementet har 172 mennesker dødd i monsunsesongen så langt.

Indiske barn i flomrammede Palatia. Klikk på bildet for stor versjon. (Foto: Scanpix/EPA/RAMINDER PAL SINGH)Indiske barn i flomrammede Palatia. Klikk på bildet for stor versjon. (Foto: Scanpix/EPA/RAMINDER PAL SINGH)

Monsuner

Monsuner er årstidsavhengige oppsamlinger av vind og nedbør.

• De er vanligst i Indiahavet og Sørøst-Asia, men finnes også i den

amerikanske sydvesten.

• Ordet monsun brukes også for å karakterisere årstiden(e) da dette været forekommer. Ordet antas å stamme fra det

arabiske ordet "موسم" (mausem), som betyr årstid.

• Monsuner dannes av at landmasser skifter temperatur raskere enn hav. Om vinteren blir landet raskere nedkjølt enn utenforliggende havområder, noe som skaper kjølige fralandsvinder. Motsatt stiger temperaturen over land raskere om sommeren, de oppvarmede luftmassene stiger, og lavtrykkene skaper fuktige pålandsvinder.

• Monsuneffekt finnes over hele verden, med varierende styrke.

Sommermonsunen fra juni til september kommer med vind og regn fra sørvest inn over det indiske subkontinentet og mot Himalaya. I noen områder er det så mye som 10 000 mm nedbør i denne perioden.

 • Den asiatiske vintermonsunen varer fra desember til mars, da det blåser kalde tørre vinder fra nordøst, ned fra Himalaya over India og ut i Indiahavet. I denne perioden er det vanligvis klarvær over India, mens det regner rikelig over kystområdene i Sørøst-Asia og i Australia.

Kilde: Wikipedia

 


 


Vis større kart

Indere vasser gjennom oversvømte veier i den nordlige byen Palatia. (Foto: Scanpix)Indere vasser gjennom oversvømte veier i den nordlige byen Palatia. (Foto: Scanpix)


Populært