Meny

Spioner utvekslet mellom USA og Russland

To fly var involvert i spionutvekslingen i Wien i dag, et russisk og et amerikansk. De to flyene stilte seg ved siden av hverandre på oppstillingsplassen, og det ble kjørt i skytteltrafikk mellom dem. Foto: AFP / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den største utvekslingen av spioner mellom USA og Russland siden den kalde krigen ble gjennomført fredag. Det skjedde på flyplassen i Wien.

To fly var involvert i spionutvekslingen, et russisk og et amerikansk. De to flyene stilte seg ved siden av hverandre på oppstillingsplassen, og det ble kjørt i skytteltrafikk mellom dem.

Så reiste det russiske flyet av gårde, deretter det amerikanske.

Fra myndighetenes side var det taust som graven.

Dagen i forveien var spionutvekslingsavtalen kommet på plass. Ti russere ble da utvist fra USA etter å ha sagt seg skyldig i ulovlig etterretningsvirksomhet. Like etter ble fire spiondømte personer benådet i Russland.

Avtale

USA bekreftet torsdag at det var inngått en avtale med Russland om utlevering av de ti russiske agentene.

«I bytte har Russland gått med på å løslate fire individer som er fengslet i Russland for påstått kontakt med vestlig etterretning», skrev det amerikanske justisdepartementet i en pressemelding.

Også Russland bekreftet at det var inngått en utvekslingsavtale.

De ti russerne ble pågrepet den 27. juni, mistenkt for å ha fungert som ulovlige agenter for Russland i USA.

Spionskandalen kom ubeleilig for de to landene, som har arbeidet hardt for å styrke forholdet seg imellom.

Politisk sårbart

I både USA og Russland skal nasjonalforsamlingene snart ta stilling til en ny nedrustningsavtale som er inngått mellom de to landene, samt spørsmålet om russisk medlemskap i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Verken USA eller Russland ønsker å sette disse to prosessene i fare.

Russlands utenriksdepartement sier i en pressemelding at utvekslingen gir grunn til å tro at den kursen Russlands og USAs ledere er blitt enige om, vil bli fulgt, og at forsøk på få prosessene til å spore av vil mislykkes.

I USA er det derimot ventet at spionutvekslingen vil kunne lede til ny kritikk mot president Barack Obama om at han er for mild mot russerne.

At amerikanerne er ettergivende, ser også ut til å være oppfatningen i russisk presse, hvor en overskrift fredag lød «Russland 10–USA 4».

Levning fra 80-tallet

Fredagens spionutveksling er den første mellom USA og Russland på 24 år. Den største utvekslingen som er kjent, fant sted i 1985 da mer enn 20 spioner ble utvekslet mellom øst og vest på Glienicke-brua i Berlin.

Veteraner på begge sider bekrefter at USA og Russland fortsatt driver med omfattende spionasje mot hverandre, til tross for at forholdet mellom landene er blitt bedre.

På den andre siden ser det ut til at de ti russerne som ble pågrepet i USA i juni, ikke var spesielt profesjonelle.

Mest oppmerksomhet blant dem er det den glamorøse Anna Chapman som har fått – i pressen omtalt som Bond-piken. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært