Meny

Hevder hun er verdens eldste

Antisa Khvichava fra den georgiske byen Sachino får servert bursdagskake på det som angivelig er hennes 130-årsdag. (Foto: Scanpix/Reuters/David Mdzinarishvili)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Georgisk kvinne feiret torsdag sin 130-årsdag.

Myndighetene i Georgia hevder at en kvinne fra den avsidesliggende fjellandsbyen Sachino ble 130 år torsdag. Om dette er sant, betyr det at den georgiske kvinnen er verdens eldste, ifølge nyhetsbyrået AP

Antisa Khvichava ble født 8. juli 1880, ifølge Georgiy Meurnishvili, talsmann for Justisdepartementet i Georgia.

Pensjonist siden 1965

Kvinnen bor sammen med sitt 40 år gamle barnebarn i et idyllisk landsbyhus i fjellene. Hun sier hun pensjonerte seg fra jobben som te- og maisplukker i 1965, da hun var 85 år.  

– Jeg har alltid vært frisk, og jeg har jobbet hele mitt liv, både hjemme og på gården, sier Khvichava. 

Antisa Khvichava med passet som sier hun er født i 1880. Klikk på bildet for større versjon. (Foto: Reuters/David Mdzinarishvili) Antisa Khvichava med passet som sier hun er født i 1880. Klikk på bildet for større versjon. (Foto: Reuters/David Mdzinarishvili)

Hun snakker gjennom en tolk ettersom hun kun snakker det lokale språket mingrelsk. Hun fikk aldri noen skolegang og lærte derfor heller ikke georgisk.

Alderen ubekreftet

Alderen hennes kunne ikke bekreftes umiddelbart. Fødselsattesten hennes er forsvunnet, en av mange som har blitt borte det siste århundret, hvor revolusjon har blitt avløst av borgerkrig og senere det russiske imperiets sammenbrudd.

Men Meurnishvili viste frem to dokumenter fra sovjettiden som skal bekrefte alderen hennes. Også offentlige tjenestemenn, venner og etterkommere støttet påstanden om at hun er verdens eldste.

Ifølge The Gerontology Research Group er det den franske 114-åringen Eugenie Blanchard som har tittelen i dag. Gruppen, som består av alderdomsforskere verden over, har ennå ikke undersøkt Khvichava. Listen over verdens eldste registrerte personer finnes her.

Fortsatt klar

130-årsdagen ble feiret med folkemusikk fra et strengeensemble. (Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili)130-årsdagen ble feiret med folkemusikk fra et strengeensemble. (Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili)

Khvichava har en sønn, ti barnebarn, tolv oldebarn og seks tippoldebarn. Hennes 70 år gamle sønn Mikhail skal være født da hun var 60 år. Hun sier at hun også har to barn fra et tidligere ekteskap, men at de døde av sult under andre verdenskrig.

Khvichava har problemer med å gå og har for det meste holdt seg i sengen de siste syv årene. Ifølge slektningene er hun imidlertid fortsatt kvikk og klar i hodet.

Bursdagen ble feiret med levende folkemusikk og mingrelske retter som maisgrøt og krydret kylling, til alle festens gjester.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Populært