Meny

Advarer mot økt muslimfrykt

Bønn i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskeen i Oslo. Foto: SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har nådd et bunnivå i kampen mot fordommer i Norge, sier lederen i Antirasistisk Senter.

(ABC Nyheter): Etter torsdagens terrorpågripelse advarer nå lederen i Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli, mot en økt muslimfrykt i Norge.

Frykten harmonerer dårlig med PST-sjef Janne Kristiansens oppfordring til forsiktighet, mener Partapuoli.

- Vi ser den allerede, spesielt i bloggosfæren. I ettertid av pågripelsen så man klare tegn som tydet på at bloggerne ikke gjorde som PST-sjefen sa.

- Den største makten til terrorister er å spre frykt. Frykten og hatet mot muslimer er akkurat den typen splid som ekstremister som dette ønsker å skape, sier hun.

Det siste året har markert et bunnivå i kampen mot fordommer i Norge, forteller hun til ABC Nyheter.

- Det har pågått helt siden hijab-debatten, som egentlig var en debatt om politiuniformer. Det kunne blitt en saklig debatt, men vokste seg til en debatt om norske muslimer, både i media og blant muslimer, utdyper hun.

Hijab-debatten førte til en økning i antall diskrimineringssaker, samt enkelte overfall av kvinner med hijab.

- Problemet er at en del av disse sakene smitter over på holdninger og handlinger, noen ganger ekstreme.

- Enorm skjevhet

Ledern i Antirasistisk Senter Kari Helene Partapuoli.Ledern i Antirasistisk Senter Kari Helene Partapuoli.

Media spiller en stor rolle og har stor innflytelse, mener Partapuoli.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har tidligere advart mot medieskapt islamfrykt.

I sin årsrapport melder de at det i 2009 var nesten like mange medieoppslag om Islam og muslimer som det var om statsministeren.

- At man frykter terror og muslimer mer enn global oppvarming vitner om en enorm skjevhet. Ordet «islam» nevnes mer i media enn svineinfluensaen.

- Under beltestedet

- Når det komme færre asylsøkere er det lettere å ha oversikt, lettere å følge med og lettere å slå ned på de som har uærlige hensikter, enten det er kriminalitet eller terror. Det er en av flere grunner til at det er en fordel at vi har strammet inn i asylpolitikken, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i går.

Partapuoli syntes koblingen er generaliserende.

- Stoltenberg sier vi ikke skal generalisere, men gjør det selv. Koblingen til asylpolitikk syntes jeg var under beltestedet.

- Mennesker på flukt har vært blant de primære ofrene for den internasjonale kampen mot terror. Kampen mot terror må utkjempes med rene midler, ikke på bekostning av mennesker i en ufattelig sårbar situasjon, sier hun.

Må lære seg forskjellen

I en debattklima som denne er det viktig å skille mellom ekstreme islamister og den jevne norske muslim, mener lederen.

- Norge er blitt et komplekst flerkulturelt land. De aller fleste muslimer i Norge går på skole og jobb, og føler seg knyttet til Norge. Vi må lære oss differensieringen mellom ekstremister og muslimer. Hvis etniske nordmenn gjør noe kriminelt dømmes de aldri. Det er et stort problem.

Populært