Meny

- Terrorister kan rehabiliteres

Terrorister som behandles humant i fengsel kan rehabiliteres, mens tortur og annen brutal behandling virker motsatt og styrker viljen til videre terroraktivitet, viser ny rapport. (Illustrasjonsfoto: AP Photo/Michelle Shephard/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med de rette programmene kan terrorister rehabiliteres og føres tilbake til samfunnet, ifølge ny studie. Saudi-Arabia er et foregangsland, ifølge norsk ekspert.

Rapporten Prisons and Terrorism: Radicalisation and De-radicalisation in 15 Countries er blant annet basert på case-studier av fengselsprogrammer i 15 ulike land, melder Forskning.no.

Tore Bjørgo, professor i politivitenskap ved Politihøgskolen, var til stede da rapporten ble presentert på en konferanse holdt av The International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR) i New York i forrige uke.

Han startet selv Norges første avhopperprogram rettet mot nynazistiske og høyreekstreme grupper på midten av nittitallet, og er en av landets fremste eksperter på såkalt deradikalisering av ekstremister og terrorister som sitter i fengsel.

Bjørgo ga i fjor ut boken Leaving Terrorism Behind sammen med IRA-eksperten John Horgan, der han gjengir flere studier som viser at terrorister som behandles humant i fengselet, lettere lar seg deradikalisere.

Tortur og annen brutal behandling virker motsatt og styrker viljen til videre terroraktivitet. 

Ser til Saudi-Arabia

Professor Bjørgo forteller at Saudi-Arabia er et foregangsland når det gjelder individuelle programmer for rehabilitering av ekstremistiske fanger og for å hindre rekruttering innenfor murene.

Blant annet bruker de skriftlærde som kan mer om islam enn islamistene selv, til å sette i gang teologisk dialog:

- Man har også satset på psykologer, sosialarbeidere, kunst og kunstterapi, sport og involvering av familien, sier Bjørgo.

En viktig del av programmet er å sørge for at de innsatte blir tatt vare på av også den utvidede familien. De kan for eksempel få hjelp til å finne seg koner og med finansiering av bryllup. Selv om dette ikke kan overføres direkte til norske forhold, mener Bjørgo at vi kan lære av Saudi-Arabia:

Tore Bjørgo er ekspert på deradikalisering og forebygging av terror. (Foto: Politihøgskolen)Tore Bjørgo er ekspert på deradikalisering og forebygging av terror. (Foto: Politihøgskolen)

- Det er litt pussig at vi i Norge kan finne ting vi kan lære av strafferettssystemet i Saudi-Arabia, som også er kjent for halshugginger og andre brutale metoder, sier han.

Les også: - Terrorpågripelsene ikke overraskende

Får jobbhjelp

Også oppfølgingen etter at terroristene slipper fri, har Saudi-Arabia de beste programmene for, ifølge den ny rapporten. Blant annet får de hjelp til å finne jobb, og tilbud om finansiering til å starte sine egne bedrifter. Men de må også møte med religiøse ledere og eksperter fra sikkerhetsstyrkene i landet.

Ifølge Bjørgo er det Nederland og de skandinaviske landene som har kommet lengst når det gjelder å rehabilitere straffedømte.

Ifølge rapporten er rehabiliteringsprogrammer et tillegg til, heller enn enn erstatning for andre midler i kampen mot terrorisme.

92.000 fanger på 41.000 plasser

Problemet med overfylte og underbemannede fengsler bidrar til radikalisering av fanger, viser rapporten.

Og 14 av de 15 landene som er studert sliter med nettopp dette. Unntaket er Nederland, og verst er det i Pakistan, der 92.000 fanger deler 41.000 fengselsplasser.

Alle de femten landene som er studert, med unntak av Nederland, sliter nettopp med overfylte og underbemannede fengsler.

Les også: - En svært alvorlig siktelse

Grobunn for rekruttering

Bjørgo mener underbemanning og lite ressurser er et problem i mange muslimske land, noe som kan skape grobunn for rekruttering til terrorgrupper:

- I mange land i den muslimske verden har de både brutale og veldig underdimensjonerte fengselssystem, uten muligheter for skole, utdanning eller jobbtrening, sier han til Forskning.no.

Men rekruttering foregår også i fengsler med bedre standard, blant annet så Bjørgo dette da han studerte svenske nynazister på nittitallet. Men ifølge professoren har ikke dette vært noe problem i Norge, fordi antallet ekstremister er såpass lavt.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Populært