Meny

Krever statsministerbesøk

Statsminister Jens Stoltenberg er invitert til Granvin kommune for å møte folket som berøres av kraftlinjeutbyggingen. (Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordføreren i Granvin har invitert statsministeren til bygda for å se konsekvensene kraftlinjeutbyggingen vil få med egne øyne.

Fakta om kraftlinjen i Hardanger

* Statnett fikk i 2008 konsesjon for å bygge en 92,3 kilometer lang 420 kilovolts kraftlinje gjennom Hardanger fra Sima i Eidfjord til Samnanger.

* Kraftlinjen vil ha master på mellom 25 og 45 meter og bli svært synlig i terrenget. Rundt kraftlinjen blir det en kraftgate på 40 meter.

* Folk i Hardanger og miljøorganisasjoner har protestert og vil ha kraftoverføringen lagt i kabel. De har fått omfattende politisk støtte.

* Olje- og energidepartementet har etter klagebehandling opprettholdt NVEs vedtak.

* Ledningen vil tidligst kunne ferdigstilles innen utgangen av 2012. Kostnaden forventes bli i størrelsesorden 900 millioner kroner.

* Det settes av 100 millioner kroner til avbøtende tiltak. Pengene skal forvaltes av Hordaland fylkeskommune. Midlene skal nyttes for å motvirke eventuelle negative virkninger for reiselivet i Hardanger. (©NTB)


(ABC Nyheter) Det er nå en uke siden utbyggingen av kraftlinjen mellom Sima og Samnanger i Hardanger ble vedtatt. Kraftlinjen går gjennom fem kommuner, og de høyeste mastene blir 45 meter høye.

Les også: – Regjeringen vil bli dømt i fremtiden

Vedtaket rystet ordførere og befolkning, som signaliserte at de ville fortsette å kjempe mot det de betegner som «monstermaster».

Onsdag kveld besluttet Arbeiderpartiets lokallag i Granvin, en av kommunene som vil merke kraftlinjeutbyggingens konsekvenser mest, å legge ned alle sine verv, ifølge Avisa Hordaland.

Inviterer Stoltenberg

Arbeiderparti-ordfører i Granvin, Jan Ivar Rødland, sier til ABC Nyheter at de har gjort dette fordi de ønsker at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skal komme til bygda og forklare kraftlinjevedtaket.

Kommunestyret og ordføreren fortsetter, ifølge Rødland fordi det er folket som har valgt dem til å styre, og ikke partiet. Men alt det ordinære partiarbeidet, som nominasjoner, medlemsverving og fronting av politiske saker, legges på is inntil statsministeren besøker Granvin.

De har nå sendt brev med invitasjon til Stoltenberg, men har hittil ikke fått endelig svar på om han kommer.

Les også: – Regjeringen gir bare f***

Må se konsekvensene

Rødland sier de vil vurdere den videre reaksjonen etter møtet med Jens.

– Vi her i Granvin har aldri vært borti en større sak,og vi ønsker å få utdypet argumentasjonen for utbygging av kraftlinjen her. Stoltenberg skal selv få se konsekvensene av det inngrepet kraftlinjen vil utgjøre.

– Men har ikke Stoltenberg vært i dette området før?

– Jeg har i alle fall ikke observert ham her før, men han har blitt invitert flere ganger.

Rødland mener det er minst like viktig at Stoltenberg møter folket, som at han får se landskapet og naturen.

– Ungdommen er tydelig på at dette inngrepet rokker ved det som gjør at de ønsker å bo her i fremtiden.


Denne utsikten over Eidfjord fra Granvin kan Stoltenberg få se om han takker ja til invitasjonen. (Foto: Wikimedia Commons /Aqwis)Denne utsikten over Eidfjord fra Granvin kan Stoltenberg få se om han takker ja til invitasjonen. (Foto: Wikimedia Commons /Aqwis)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært