Meny

Drastisk økning i tvangsreturer bekymrer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lang flere enn før sendes ut av Norge med tvang. Det bekymrer flyktningorganisasjonene.

Antall tvangsreturer av avviste asylsøkere har skutt i været siden i fjor. Hele 72 prosent flere asylsøkere ble i år uttransportert av politiet sammenlignet med i 2009.

Per 1. juni var 1.964 personer tvangsreturnert av politiet. 532 har reist frivillig. Det er en økning på 37 prosent siden i fjor.

Samtidig viser ferske tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) at innstramningene i norsk asylpolitikk har virket: I år har det kommet 46 prosent færre asylsøkere.

– Det vil alltid være svingninger i antall asylsøkere, men regjeringens innstramninger er en av hovedgrunnene til færre søkere. Flere sendes ut av landet med tvang. Signaleffekten vi sender ut gjør at færre kommer, sier direktør i UDI, Ida Børresen, til Dagsavisen.

Asyl- og flyktningorganisasjoner reagerer sterkt på utviklingen.

– Det er feil å ha en asylpolitikk hvis vellykkethet måles i en reduksjon av antall asylsøkere, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson.

Hun peker på at antall flyktninger i verden i dag øker: Det er 43 millioner mennesker på flukt i verden i dag, 1 million flere enn året før.

– Det totale behovet for beskyttelse er større, ikke mindre! Når Norge nå tar inn færre asylsøkere, betyr det at byrden på de fattige landene øker. I hele Europa i fjor kom det 280.000 flyktninger. Det er det samme antallet som somaliske flyktninger i Kenya, sier Rasmusson.

Forsidebilde: Scanpix.

Populært