Meny

PST byttet ut bombekjemikalier

PST-sjef Janne Kristiansen orienterte på en pressekonferanse torsdag om arrestasjonen av tre personer som er mistenkte for planlegging av terrorvirksomhet. Foto: Morten Holm / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre terrorsiktede mennene som torsdag ble pågrepet i Oslo og Duisburg i Tyskland, hadde kjøpt kjemikalier til å fremstille bomber, men PST byttet stoffet ut med en ufarlig væske, skriver VG.

Et av stoffene de terrorsiktede trengte for å lage bomben, er hydrogenperoksid. Det måtte de kjøpe på et apotek.

Da bestemte politiet seg for å benytte anledningen til å ufarliggjøre sprengstoffet, ifølge VGs opplysninger.

Mennene fikk beskjed på apoteket om at væsken de trengte, måtte bestilles. Da de siktede kom tilbake og hentet hydrogenperoksidet de trengte, hadde PST byttet ut stoffet med en ufarlig væske som lignet på stoffet de ville kjøpe.

Etter at mennene hadde kjøpt inn bombeingrediensene, ble det stille.

De tre mennene ble pågrepet i en koordinert aksjon i Oslo-området og den tyske byen Duisburg. I vinter skal de siktede mennene i tur og orden ha kjøpt inn alle ingrediensene som trengs for å lage en eller flere bomber.

PST ønsket å fortsette etterforskningen av de tre, men måtte brått avslutte etter at de ble kjent med at det amerikanske nyhetsbyrået AP ville omtale etterforskningen.

PST skal ha hatt flere teorier om hvordan de siktede hadde tenkt å bruke den antatte bomben. En teori er at de siktede skal ha planlagt å smugle bombematerialet ut av landet og bruke det i et annet land.

En annen teori er at bomben skulle benyttes i en terrorhandling i Norge.

PST skal ha fulgt de aktuelle personene i snart ett år, skriver VG.

Populært