Ti brennende spørsmål

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHvorfor blir huden din rød når du blir solbrent? Og hvorfor blir ikke rødhårede brune? Vi gir deg ti hete fakta om solen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi avdekker sannheten om ti solmysterier:

1. Hvordan brenner solen huden?
Mens du ligger og steker på solsengen eller håndkleet, vil ultrafiolette stråler fra solen trenge seg gjennom huden din og drepe hudceller som vanligvis bidrar til å fornye huden. UVA-stråler trenger dypest inn i huden, men både UVA- og UVB-stråler kan brenne huden.

Les også: Mannehud tåler mindre sol


2. Hvorfor blir solbrent hud rød?
For å reparere skaden som er gjort og fjerne døde celler, utvider blodkarene seg, og blodgjennomstrømmingen øker til de brente områdene på huden. Det er det ekstra blodet som gjør huden rød og varm.

3. Hvorfor klør og brenner solbrent hud?
Ødelagte celler sender beskjeder til hjernen og signaliserer at de er blitt skadet. Da aktiveres smertereseptorer som gjør huden ekstra sensitiv.

Les også: Piller mot solbrent hud

4. Hvorfor blir huden brun?
Som respons på UV-stråler som steker hudens innerste lag, produserer kroppen pigmenter som gjør huden mørkere. Dette pigmentet absorberer stråler og beskytter mot ytterligere skade. De fleste får ikke farge etter bare en dag på stranden eller en omgang i solarium. Det er fordi det tar tid å produsere pigmentet melanin.

5. Hvorfor blir ikke rødhårede brune?
Melanin hjelper kroppen til å filtrere bort UV-stråler, men ikke alle varianter av pigmentet er like bra. Pheomelanin som gjør håret rødt og blondt og huden lys, øker risikoen for solskade - både i form av å bli brent og utvikling av hudkreft.

6. Hvordan virker solfaktor?
De mest effektive solkremene beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. De virker enten ved å absorbere UV-stråler på en kjemisk måte, eller avlede dem og få dem til å sprette vekk fra kroppen.

7. Er solfaktor 30 dobbelt så bra som solfaktor 15?
Ikke helt. Faktoren forteller deg hvor lenge du kan være i solen før du blir brent. Bruker du solfaktor 2, kan du være dobbelt så lenge i solen som hvis du ikke bruker faktor. Solfaktor 30 gjør at du kan ligge 30 ganger så lenge i solen og beskytter mot 97 prosent av de brennende solstrålene, mens solfaktor 15 beskytter mot 93 prosent av strålene.

Les også: Ikke gni inn solkrem

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


8. Hvorfor er det mer sannsynlig å bli brent på stranden?
For det første reflekteres solens stråler i sand og vann (og snø). I tillegg er UV-strålene mye sterkere om sommeren, og spesielt midt på dagen i områder rundt ekvator. Selv på en grå dag kan opptil 80 prosent av solstrålene passere gjennom skyer, dis og tåke.

9. Det skader ikke å bli litt rød, vel?
Feil! UV-stråler kan mutere cellene og gi kreft. Barn eller ungdom som blir solbrente, har økt risiko for å få hudkreft som voksne, fordi melanomet får tid til å utvikle seg gjennom årene. Andre vemmelige effekter er rynkete og læraktig hud, brune solflekker og øyesykdom.

10. Hvordan behandler du solbrent hud?
Det kan ta en hel dag før du virkelig ser den røde skaden som er gjort på huden. Drikk vann og behandle annen- og tredjegradsforbrenning med kalde bad og fuktighetskremer som aloe vera og hydrokortisonkrem. Får du hodepine, feber eller føler mye kulde, bør du oppsøke lege.

Er du solsunn? Ta testen her


Kilde: Live Science