Meny

Fangeutveksling mellom USA og Russland

PÅGREPET: Anna Chapman er en av de pågrepne i spionsaken. Foto: AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ti som er tiltalt for å være russiske spioner, skal umiddelbart utvises fra USA, krever dommeren i saken. Utvisningen er en del av en fangeutveksling mellom Russland og USA, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.
Fakta om russisk-amerikansk spionutveksling

• USA og Russland ble torsdag enige om den første utvekslingen av spioner på 24 år.

• De ti tiltalte i spionsaken i USA ble natt til fredag utvist fra USA, etter at alle ti erklærte seg skyldige i tiltalen om at de har opptrådt som ulovlige utenlandske agenter.

• Samtidig benådet Russlands president Dmitrij Medvedev fire russere som er dømt og fengslet for å ha jobbet på vegne av vestlige regjeringer i Russland.

• Også de russiske fangene som ble benådet, måtte erklære seg skyldige i å ha bedrevet spionasje som en betingelse for avtalen.

• Utvekslingsavtalen kom i stand etter at ti personer ble pågrepet mistenkt for russisk spionvirksomhet i USA 27. juni.

• En av de benådede russerne er den spiondømte atomforskeren Igor Sutjagin.

Kilde: AFP, Reuters (©NTB)

Det amerikanske utenriksdepartementet sier torsdag at Russland har sagt seg villig til å løslate fire fanger. De er blitt fengslet for å ha hatt kontakt med vestlige etterretningstjenester.

Dommer Kimba Wood krevde umiddelbar utvisning av de spiontiltalte og sier at de aldri igjen får returnere til USA.

Alle de ti som står tiltalt for retten i New York, erklærte seg torsdag skyldig etter tiltalen om at de har opptrådt som ulovlige utenlandske agenter.

– Myndighetene har forstått det slik at hver av de tiltalte til stede vil erklære seg skyldig, sa en aktor til dommeren, og forklarte at erklæringen var en del av en «ordning».

Rykter

ABC News meldte torsdag at USA og Russland for første gang på 24 år har blitt enige om utveksling av fengslede spioner. En ikke navngitt amerikansk tjenestemann sa til TV-kanalen at USA skulle være villig til å utveksle de spiontiltalte såfremt de innrømte straffskyld.

Spekulasjonene skjøt også fart da den spiondømte russiske atomforskeren Igor Sutjagin hevdet at han skulle utleveres til USA i bytte mot de påståtte russiske spionene.

Torsdag gikk det rykter om at Sutjagin var fløyet til Wien som en del av forberedelsene til spionutvekslingen, men østerrikske myndigheter ville ikke bekrefte opplysningen.

– Vi har ikke noen informasjon i saken, sa en talsmann for utenriksdepartementet torsdag ettermiddag.

Samme domstol

De fem som var tiltalt i Boston og Virginia, ble onsdag flyttet til New York, sammen med de fem siste. Alle fremstilles for samme domstol.

I nærmere 20 år skal de påståtte agentene ha arbeidet i USA for russiske myndigheter, ifølge amerikansk etterretningstjeneste. Etterforskningen av spionringen skal ha pågått i over ti år.

Så langt er de som er pågrepet i saken, den rødhårede Anna Chapman, som i amerikanske medier omtales som en «femme fatale», fire par og en reisebyråansatt som bodde i Arlington, hjertet av USAs forsvarsvirksomhet. En siste spionanklaget, som er utpekt som hovedmannen bak operasjonen, er fortsatt på frifot. Christopher Metsos ble arrestert på Kypros, men forsvant kort tid etter.

Les mer:

Mistenkte russiske «spioner» for retten

Populært