– De pågrepne er uigur-separatister

De tre terrorsiktede mennene som ble pågrepet torsdag er medlemmer av Turkestans islamistparti (TIP), en uigurisk separatistgruppe som skal ha tilknytning til al-Qaida. Foto fra en TIP-video, pakistansk militære i Waziristan og fra presskonferansene til PST (Politiets sikkerhetstjeneste) og statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget. Foto: AP og Scanpix.
De tre terrorsiktede mennene som ble pågrepet torsdag er medlemmer av Turkestans islamistparti (TIP), en uigurisk separatistgruppe som skal ha tilknytning til al-Qaida. Foto fra en TIP-video, pakistansk militære i Waziristan og fra presskonferansene til PST (Politiets sikkerhetstjeneste) og statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget. Foto: AP og Scanpix.

De tre terrorsiktede mennene som ble pågrepet torsdag, tilhører en uigurisk separatistgruppe, skriver New York Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om uigurene

* Tyrkisk-tatarisk, muslimsk folkegruppe som hovedsakelig bor i den autonome regionen Xinjiang i det nordvestre Kina.

* Utgjør 8,3 millioner av Xinjiangs 19 millioner innbyggere.

* Kinesiske myndigheter har bidratt til at antallet hankinesere i området har økt til over 8 millioner de siste 60 årene, noe som har ført til sterke konflikter med den muslimske befolkningen.

* Den internasjonale kampen mot terror og Beijings frykt for fremveksten av islamsk fundamentalisme i Sentral-Asia har medført en forverring for uigurene og en rekke pågripelser.

* Etter 11. september 2001 har kinesiske myndigheter sett sine aksjoner mot det de kaller uiguriske separatister, som et viktig bidrag i den internasjonale kampen mot terror.

(Kilder: Landinfo , NTB, Wikipedia)

De tre knyttes av PST til personer i utlandet som har forbindelser til al-Qaida. Avisen New York Times siterer en ikke navngitt, europeisk etterretningskilde som hevder at de tre siktede er medlemmer av Turkestans islamistparti (TIP), en uigurisk separatistgruppe som skal ha tilknytning til al-Qaida.

Ifølge kilder nyhetsbyrået AP har snakket med, har de tre siktede hatt forbindelse med nå avdøde Salah al-Somali. Han ble tidligere omtalt som al-Qaidas «utenriksminister» og var ansvarlig for nettverkets utenlandsoperasjoner.

Al-Somali ble også utpekt som hovedhjernen bak planene om angrep mot undergrunnen i New York i fjor, men amerikansk etterretning tror han ble drept i Pakistan i desember 2009.

«Den norske planen»

Al-Somali skal ha organisert det som omtales som «den norske planen». AP henviser til anonyme kilder i USA og Norge som forteller at de terrorsiktede forsøkte å bruke stoffet acetonperoksid til å lage bomber.

Les også: Uklart om Norge var terrormål

Norske myndigheter har satt arrestasjonene i sammenheng med terrorplaner i USA og Storbritannia, men vil ikke gi detaljer om hva slags operasjoner de skal ha planlagt.

PST-sjef Janne Kristiansen vil heller ikke si noe om hvorvidt det dreier seg om terror på norsk jord. Hun sier til NTB at det ikke er aktuelt å utlevere noen av de tre til et annet land.

Torsdag morgen

Mennene som er pågrepet har alle utenlandsk opprinnelse. Én av dem er norsk statsborger, to har permanent oppholdstillatelse.

De tre er siktet for å ha inngått terrorforbund og for å ha planlagt en terroraksjon. PST-sjefen betegner de tre som en gruppe.

– To ble pågrepet i Oslo, en der han bor og én på vei til jobb. Den tredje ble pågrepet i Tyskland og er begjært utlevert til Norge, sier Kristiansen til NTB.

Det er aktuelt at de blir framstilt for varetekt i Oslo tingrett lørdag eller mandag. De vil trolig få utpekt forsvarere i nær fremtid.

Les også: – Terrorpågripelsene ikke overraskende

Fremskyndet

Både statsministeren og justisministeren har vært informert om PSTs overvåking av de terrormistenkte. Da justisminister Knut Storberget (Ap) i mai i år redegjorde for den nasjonale trusselvurderingen i Norge, siktet han til gruppen som torsdag ble arrestert.

– I nasjonal trusselvurdering står det blant annet at myndighetene har kjennskap til enkelte miljøer i Norge som er inspirert av ekstrem islamisme, og som kan planlegge terroraktivitet, utdypet han.

Statsminister Jens Stoltenberg forsikret torsdag at den norske allmennheten ikke har vært i fare.

Ulik bakgrunn

Alle de tre pågrepne er menn, og alle har vært lenge i Norge:

En 39-åring har uigurisk bakgrunn, kom til Norge i 1999 og har vært norsk statsborger siden 2007. I den tyske avisa Der Spiegel blir han utpekt som hovedmann. Avisa skriver at det var han som rekrutterte de to andre pågrepne og hevder 39-åringen under besøkene i Waziristan deltok på en treningsleir i al-Qaida-regi.

Én er irakisk statsborger, 37 år, kom til Norge i 1999, fikk opphold på humanitært grunnlag og har permanent oppholdstillatelse i Norge.

Den tredje er usbekisk statsborger, 31 år, kom til Norge i 2002 og har opphold i Norge gjennom familiegjenforening. 31-åringens forsvarer, Kjell T. Dahl, sier til NTB at hans klient nekter for enhver befatning med saken.

– Han reagerer svært sterkt på at han har blitt dratt inn i en terrorsak. Han er en fredelig familiefar som ikke er straffedømt i Norge tidligere, sier Dahl, som betegner sin klient som en moderat muslim.

Overvåket

PST bekrefter at de har hatt de tre under oppsikt over lengre tid. Torsdagens pågripelse ble tvunget fram av varslet omtale i internasjonale medier. PST-sjefen fremholder at sikkerhetstjenesten mener de har en god sak.

– Vi håper ikke den tidlige pågripelsen får avgjørende konsekvenser for saken, sier statsadvokat Jan Glent.

Også i Storbritannia måtte politiet denne uka framskynde en terrorpågripelse. Sakene antas å ha forbindelser til hverandre.

Påtalemyndigheten i USA siktet onsdag fem menn for å ha planlagt et bombeangrep mot T-banen i New York samt et terrorangrep mot et ukjent mål i Storbritannia. Ifølge påtalemyndigheten ble planleggingen styrt av al-Qaidas ledelse i Pakistan.

Terror over hele verden

Ifølge AP har al-Somali vært ansvarlig for planlegging av terrorangrep over hele verden. Acetonperoksid inngikk i planene for et angrep på T-banen i New York i fjor. Også disse planene knyttes til al-Somali, og amerikanske myndigheter har betegnet saken som den alvorligste i USA siden angrepene 11. september 2001.

Norske og amerikanske myndigheter har samarbeidet tett i etterforskningen av de terrorsiktede i Norge, ifølge AP. PST-sjef Kristiansen har blant annet vært i USA i vår for å diskutere saken. (©NTB)

Personvernpolicy