Meny

Her bor terrorsiktet 37-åring

– HYGGELIGE FOLK: Det sier en nabo om den terrorsiktede 37-åringen som bor her sammen med familien. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er boligen til den 37 år gamle irakeren som ble pågrepet av tysk politi torsdag.

Leiligheten ligger i en boligblokk i et barnevennlig område på Oslo vest. Irakeren skal ha vært på ferie i Tyskland med familien da han ble arrestert torsdag.

Naboer beskriver familien som rolige folk.

– De var mye for seg selv, men jeg har alltid hatt et godt forhold til dem, sier en nabo til Dagbladet.no.

– Hyggelige folk, sier en nabo til VG Nett.

– Tatt på åpen gate

Ifølge øyenvitner nettavisen derwesten.de har snakket med, ble den 37 år gammel irakeren pågrepet på åpen gate av sivilkledde politifolk klokken 8.17 torsdag morgen. Mannen skal ha blitt overmannet av sivilkledd politi like ved en barnehage.

Politiet skal også ha ransaket en leilighet og en norskregistrert Mercedes ikke langt fra der pågripelsen skjedde.

– Vi har gjort pågripelsen på anmodning fra norske sikkerhetsmyndigheter, sier Günter Witting i Duisburg-politiet til derwesten.de.

Utlevering

Mannen er ifølge PST-sjef Janne Kristiansen en kurder fra Irak som kom til Norge i 1999. Han fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag, og har i dag permanent oppholdstillatelse i Norge.

Les også: – Terrorpågripelsene ikke overraskende

Den tyske påtalemakten i Frankfurt er nå i kontakt med norske myndigheter med tanke på å utlevere den pågrepne til Norge.

– En utlevering til Norge kan ta fra én til tre uker, sier Günter Witting i Duisburg-politiet til Dagbladet.no.

Les også: Uklart om Norge var terrormål

En 39-åring med uigursk bakgrunn er den andre av de siktede. Mannen kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og fikk innvilget norsk statsborgerskap i 2007. Aftenposten.no melder at mannen har hatt kontakt med Al-Qaida siden 2001 eller 2002.

Den tredje mannen som ble pågrepet, er en 31-årig usbeker som kom til Norge i 2002 som asylsøker. Søknaden ble først avslått, men mannen fikk senere opphold i Norge på grunnlag av familiegjenforening. 31-åringen har i dag permanent oppholdstillatelse.

Kjente til planene

Det viser seg nå at det at amerikanske nyhetsbyrået AP i flere uker har hatt kjennskap til PSTs planer om å pågripe de tre terrorsiktede mennene.

AP (Associated Press) skal ha unnlatt å omtale saken fordi amerikanske og norske myndigheter hevdet publisitet kunne sette offentligheten i fare. Nyhetsbyrået hevder å ha visst om saken «de siste ukene» og har gått med på å ikke skrive om den før det ble foretatt arrestasjoner.

Les også: – Terrorsiktede forsøkte å lage bomber

Kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, sier til AP at nyhetsbyråets kjennskap til saken har vært med på å bestemme tidspunktet for arrestasjonene.

– Men det var ikke en avgjørende faktor, sier Hugubakken til AP.

Både statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget har også i lengre tid visst om den pågående etterforskningen til PST.

Strafferamme på 12 år

De tre terrorsiktede mennene risikerer fengsel i inntil 12 år.

– De tre er foreløpig siktet for å ha inngått forbund om å gjennomføre en terrorhandling. Vi har skjellig grunn til mistanke, sier statsadvokat Jan Glent til Dagbladet.no.

Denne uka er det gjort pågripelser i Norge, Tyskland, Storbritannia og USA i forbindelse med terrorsaker som ser ut til å være forbundet med hverandre. I alle sakene skal al-Qaidas toppledelse ha vært involvert i planleggingen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært