Meny

Vil oppdage kreft med vanlig kamera

Føflekker kan utvikle seg til kreft. Men hvis det oppdages tidlig er sjansen for å bli frisk stor. (Illustrasjonsfoto: Flickr.com/Clearly Ambiguous)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske forskere utvikler et digitalkamera med lupe som skal gjøre det enklere å teste for føflekkreft i fremtiden.

Mer om føflekkreft

Føflekkreft (malignt melanom) utvikles fra de pigmentdannende celler i huden. Det er den nest hyppigste kreftformen blant kvinner i aldersgruppen 15-54 år og hos menn mellom 30 og 54 år.

De vanligste symptomene er føflekker som forandrer farge, øker i størrelse, klør eller eventuelt blør lett.

Overdreven soling utgjør hovedrisiko for føflekkreft.

Vel ti prosent av tilfellene er registrert med spredning på diagnosetidspunktet, av disse er det flest menn.

Av samme grunn har menn noe dårligere 5-års relativ overlevelse enn kvinner, henholdsvis 80 prosent og 90 prosent.

Kilde: Kreftregisteret

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. I 2008 ble det registrert 1285 ny tilfeller, ifølge Kreftregisteret.

Per i dag undersøkes en mistenkelig føflekk ved at den skjæres av og sendes inn til et laboratorium, hvor det undersøkes om den er godartet eller om det er føflekkreft.

Pasienten må vente i dagevis på svaret, og prosessen er ressurskrevende.

Grunnen til at man gjør det på denne måten er at fastlegen ikke er trent opp til å tolke føflekkkreft-symptomene med det blotte øyet, slik som en spesialist i hudsykdommer er.

Men ifølge professor Fred Godtliebsen ved Universitetet i Tromsø går det an å ta et såkalt dermotoskopisk bilde av huden for å avgjøre om det er noen forandringer i føflekken, melder Forskning.no.

Les også: Myter og fakta om soling

Vanlig digitalkamera

Dette gjøres med et vanlig digitalkamera som får påmontert en spesiell lupe, et dermaskop, som vil kunne avgi polarisert lys. Dette lyset gjør at man tar bilde både av over- og underhuden.

– Et slik kreftkamera vil kunne brukes av vanlige allmennleger slik at de enkelt og ganske kjapt kunne avgjøre om det er snakk om ondarta endringer i en føflekk, sier Godtliebsen.

Det som skjer er at bildet legges inn i analyseprogrammet som er innebygd i kameraet, som på sekunder skal avgjøre om føflekken er ufarlig eller ikke.

Det som skjer er at bildet legges inn i analyseprogrammet som er innebygd i kameraet, som på sekunder skal avgjøre om føflekken er ufarlig eller ikke.

Verktøyet vil korte ned diagnostiseringstiden betraktelig. Analyseprogrammet er basert på en algoritme, som skal skille vanlig hud fra føflekk, og deretter godartet føflekk fra ondartet føflekk.

Les også: Dette bør du vite om sol og soling

ABCD og E-regelene

Grunnlaget er samme huskeregler som legene bruker når de sjekker føflekker, som kalles ABCD og E:

A står for asymmetri, B for border eller ujevnt omriss, C er colour (farge) som viser til ujevnhet i farge, D er diameter som oftest er over 6 millimeter og E er evolving, altså endring over tid.

For at disse regnestykkene skal være så nøyaktige som mulig må forskerne ta mange bilder av friske føflekker, godarta endringer og maligne melanom, derfor samarbeider de med aktører i utlandet.

Det er ennå lenge til kameraet vil være tilgjengelig for bruk på legekontorer, først må det utvikles ferdig og siden testes grundig.

- Men vi har tro på at vi kan utvikle et produkt som er effektivt og lite kostbart, sier professor Godtliebsen til Forskning.no.

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Populært