Meny

- En svært alvorlig siktelse

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget har i lengre tid visst om den pågående etterforskningen til PST.

(ABC Nyheter): Det sa de under en pressekonferanse torsdag, etter at tre menn ble pågrepet av PST (Politiets sikkerhetstjeneste) samme dag, mistenkt for terrorplanlegging.

Begge understreket også at saken er en etterforskningssak, og at ingen ennå er dømt.

- Personene er ikke dømt og har krav på rettsvernet før en dom foreligger. Det er viktig at vi ikke bidrar til forhåndsdømminger, sa Knut Storberget (Ap).

De nye trekkene i sikkerhetsbildet som ble offentliggjort tidligere i år henger ifølge Stoltenberg blant annet sammen med denne saken.

– I den nasjonale trusselvurderingen står det blant annet at myndighetene har kjennskap til enkelte miljøer i Norge som er inspirert av ekstrem islamisme, og som kan planlegge terroraktivitet, sa han.

- Svært alvorlig

Stoltenberg betegner saken som alvorlig.

- Det er helt klart alvorlig når PST går til arrestasjon av tre personer i en sak som denne. Politiet har jobbet med saken en stund. Vi og regjeringens sikkerhetsutvalg har vært orientert om saken, sa Stoltenberg.

Også justisministeren betegnet saken som svært alvorlig.

- Det er en svært alvorlig siktelse, og PST har tatt saken svært alvorlig fra første dag. Etterforskningen har pågått over tid, i samarbeid med andre land. Jeg har blitt holdt orientert underveis, sa Storberget.

- Aldri fare for befolkningen

PST har fulgt personene tett.

- Jeg har fått forskringer fra PST underveis om at de har hatt kontroll i saken, og jeg vil legge vekt på at allmenneheten aldri på noe tidspunkt har vært i fare.

Han undertreket til slutt at det har vært avgjørende å sørge for at PST har hatt nok ressurser til å håndtere denne saken.

Blir mer likt andre land

- I Norge stetter vi ytringsfriheten høyt. Som felleskap må vi tåle at folk har ulike meninger, men jeg har ingen toleranse for at vold og terror brukes for å oppnå mål, sa statsministeren.

Jens Stoltenberg mener Norge gradvis er blitt mer likt land der terroraksjoner er gjennomført. Han mener likevel fortsatt landet er trygt.

- Vi har et politi og en sikkerhetstjeneste som arbeider for vår sikkerhet. PST vurderer fortsatt terrortrusselen som lav, men vi ser at den er gradvis blitt mer lik det bildet vi ser i andre land, sa Stoltenberg.

- Folks trygghet er grunnleggende. Å skape sikkerhet og trygghet er et av de viktigste oppgaver for en sittende regjerin, sa Storberget.

– Terror skaper utrygghet og frykt. Vil vil bekjempe terror og skape trygghet for innbyggerne i Norge.

PST har i forkant av pågripelsene torsdag samarbeidet med sine søsterorganisasjoner i utlandet, men statsministeren avviste at han personlig har snakket om terrortruslene med statsledere i andre land.– Denne saken er en påminnelse om at heller ikke Norge er forskånet for terror. Vi må være på vakt og følge med, sa Stoltenberg.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært